Bănci și Asigurări

Pătrulescu, Unicredit: Dacă Banca Centrală a Rusiei va continua cu astfel de decizii volatile, se pot vedea repercusiuni şi pentru pieţele financiare din România

Pătrulescu, Unicredit: Dacă Banca Centrală a Rusiei va...

Autor: Liviu Popescu

16.12.2014, 15:38 1286

Implicaţiile majorării dobânzii-cheie de la 10,5% la 17% de către Banca centrală a Rusiei sunt relativ scăzute pentru economia României, însă aceasta este o mişcare puternică şi dacă volatilitatea va continua în Rusia, este posibil să apară şi efecte pentru România, consideră Mihai Pătrulescu, senior economist la Unicredit Ţiriac Bank.

“Pentru România, momentan implicaţiile sunt relativ scăzute. Până în prezent, spill-over-urile din Rusia către România au fost limitate, ba chiar am văzut unele intrări, bani care ieşeau din Rusia şi intrau în România, pe date istorice”, a spus Pătrulescu. El a adăugat că România arată foarte bine fundamental, dezechilibrele externe fiind mici.

Banca Centrală a Rusiei a decis să majoreze dobânda cheie la 17%, cu 6,5 puncte procentuale peste nivelul precedent, o mişcare care a marcat cea mai mare creştere într-o singură zi din 1998 şi până în prezent, cu scopul de a sprijini rubla.

“Toate datele pentru România sunt pozitive, dar problema este dacă într-adevăr Rusia ia decizii de acest gen, volatile, cum ar fi majorarea dobânzii-cheie, şi dacă vor trece la controlul capitalului atunci se pot vedea repercusiuni şi pentru pieţele financiare din România pentru că suntem într-un sistem integrat”, a conchis Pătrulescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO