Bănci și Asigurări

Pe 1 februarie acţiunile First Republic, cu active de 230 mld. dolari, se tranzacţionau la 143 de dolari pe Wall Street. Acum, acestea sunt la 2 dolari

Pe 1 februarie acţiunile First Republic, cu active de...

Autor: Liviu Popescu

01.05.2023, 11:31 324

De la o evaluare bursieră de 26 miliarde de dolari pe 1 februarie 2023, când acţiunile se tranzacţionau la 143 de dolari pe unitate pe Wall Street, First Republic Bank – aşa zisa bancă a bogaţilor din SUA întrucât nu acordă credite pentru locuinţe persoanelor cu venituri mici sau americanilor cu origini din America Latină sau de culoare – se tranzacţionează în predeschiderea şedinţei de marţi la 2 dolari, deci o prăbuşire de 99% în trei luni, şi aşadar o evaluare de 326 mil. dolari.

Iar asta pentru o instituţie de credit care recent a anunţat că are active bancare de 230 miliarde de dolari, dar care din cauza unor retrageri masive din depozite a trebuit să fie închisă de autorităţile americane de reglementare iar depozitele de circa 94 mld. dolari să fie preluate de JP Morgan.  Este al treilea faliment în SUA din martie încoace.

Agenţia de presă Thomson Reuters notează că autorităţile de reglementare din Statele Unite au anunţat luni că First Republic Bank a fost confiscată şi că s-a ajuns la un acord pentru vânzarea băncii către JPMorgan Chase & Co (JPM.N), aceasta fiind a treia mare instituţie americană care dă faliment în două luni.

JP Morgan va prelua cea mai mare parte a activelor First Republic şi toate depozitele, inclusiv cele neasigurate, au precizat autorităţile de reglementare într-un comunicat.

JPMorgan a fost unul dintre mai mulţi cumpărători interesaţi, printre care PNC Financial Services Group şi Citizens Financial Group Inc, care au depus duminică ofertele finale în cadrul unei licitaţii organizate de autorităţile de reglementare americane, potrivit mai multor surse ale Reuters. La ora redactării acestei ştiri cotaţiile futures de peste Ocean stagnează.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO