Bănci și Asigurări

Pe final de an creditele ipotecare accelerează: băncile au acordat finanţări de 970 mil. lei în octombrie

Pe final de an creditele ipotecare accelerează: băncile...

Autor: Anelis Baciu

29.11.2017, 00:07 1194

Cererea pentru locuinţe şi credite ipotecare în lei a luat avânt în ultimele luni din acest an, iar în octombrie băncile au mai acordat finanţări în valoare de 970 mil. lei, stocul de cre­dite ajungând la 37,3 mld. lei, potrivit datelor BNR.

Finanţările ipotecare continuă să crească susţinut în pofida faptului că băncile au epuizat încă din iulie-august fon­durile pentru Prima casă şi în pofida trendului de ma­jorare a dobânzilor. Faţă de luna octombrie a anului trecut sto­cul creditelor ipote­ca­re în lei este în creş­te­re cu 37%, în timp ce faţă de lu­na ante­rioa­ră avansul este de 2,7%.

„Cererea pentru locuinţe şi solici­tă­rile de credite ipo­te­care sunt în con­ti­nuare mari, iar oferta pentru lo­cu­inţe este sub cerere. Dacă nu vor exis­ta dezechilibre majore în eco­no­mie mă aştept ca stocul cre­di­telor ipo­te­ca­re să continue să crească“, a ex­plicat Anca Bidian, CEO al Kiwi  Finance.

Brokerii de credit spun că în ultimele luni au observat că debitorii se îndreaptă tot mai mult către împrumuturi cu dobânzi fixe pe 5-7 ani, deşi acestea sunt uşor mai mari decât dobânzile variabile.

În contextul epuizării fondurilor Prima casă singura variantă pentru achiziţia unei locuinţe pe credit rămâne în prezent împrumutul standard, care are costuri comparabile cu cele ale creditului Prima casă. Diferenţa semnificativă între cele două produse este avansul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO