Bănci și Asigurări

Pe ultima sută de metri BCR a vândut neperformante corporate de 1,2 mld. euro

BCR a vândut în ultimii doi ani pachete de NPL-uri de aproximativ 2 mld. euro

BCR a vândut în ultimii doi ani pachete de NPL-uri de aproximativ 2 mld. euro

Nemţii i-au învins în final pe americani: Deutsche Bank a reintrat în joc după ce în vară a fost exclusă de la negocierile pentru un pachet mai mare de neperformante la BCR, acolo unde fondul Lone Star fusese în pole position.

BCR, cea mai mare bancă locală, a vândut pe ulti­ma sută de metri a aces­tui an un portofoliu de cre­dite cor­porate ne­per­for­mante cu o va­loare nominală de 1,2 mld. euro, către un consorţiu format din Deutsche Bank, IFC şi APS. Aceasta este cea mai mare tranzacţie cu credite neperformante din acest an.

„Tranzacţia este un reper major în strategia BCR de a accelera soluţio­na­rea portofoliului de împru­mu­turi ne­per­formante (NPL). În acelaşi timp, tran­zacţia îmbunătăţeşte sem­nificativ li­chi­ditatea băncii şi va permite cu atât mai mult BCR să mobilizeze ca­pital că­tre rolul său econo­mic prioritar: a ex­tinde intermedierea financiară din România, a iniţia noi tranzacţii de finanţare şi a sprijini creşterea să­nătoasă a economiei. Ca efect al tran­zac­ţiei, BCR se aşteaptă ca rata împru­mu­turilor neperformante (NPL ratio) să scadă cu aproximativ 5 puncte pro­cen­tuale“, a declarat BCR miercuri-seară.

Conform unor surse din piaţă, discountul de vânzare pentru un astfel de portofoliu s-a situat în jurul a 90%.

În această tranzacţie, BCR a fost asistată de casa de avocatură Schon­herr, în timp ce consorţiul a fost asistat de casa de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii.

Deutsche Bank, IFC şi APS sunt clienţii tradiţionali de achiziţie a portofoliilor de neperformante de la BCR. Deutsche şi IFC finanţează tranzacţia, iar APS, filiala de la Bucu­reşti a unui grup ceh de recuperări de creanţe, se ocupă de servisarea şi re­cu­pe­rarea NPL-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO