Nemţii i-au învins în final pe americani: Deutsche Bank a reintrat în joc după ce în vară a fost exclusă de la negocierile pentru un pachet mai mare de neperformante la BCR, acolo unde fondul Lone Star fusese în pole position.
BCR, cea mai mare bancă locală, a vândut pe ultima sută de metri a acestui an un portofoliu de credite corporate neperformante cu o valoare nominală de 1,2 mld. euro, către un consorţiu format din Deutsche Bank, IFC şi APS. Aceasta este cea mai mare tranzacţie cu credite neperformante din acest an.
„Tranzacţia este un reper major în strategia BCR de a accelera soluţionarea portofoliului de împrumuturi neperformante (NPL). În acelaşi timp, tranzacţia îmbunătăţeşte semnificativ lichiditatea băncii şi va permite cu atât mai mult BCR să mobilizeze capital către rolul său economic prioritar: a extinde intermedierea financiară din România, a iniţia noi tranzacţii de finanţare şi a sprijini creşterea sănătoasă a economiei. Ca efect al tranzacţiei, BCR se aşteaptă ca rata împrumuturilor neperformante (NPL ratio) să scadă cu aproximativ 5 puncte procentuale“, a declarat BCR miercuri-seară.
Conform unor surse din piaţă, discountul de vânzare pentru un astfel de portofoliu s-a situat în jurul a 90%.
În această tranzacţie, BCR a fost asistată de casa de avocatură Schonherr, în timp ce consorţiul a fost asistat de casa de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii.
Deutsche Bank, IFC şi APS sunt clienţii tradiţionali de achiziţie a portofoliilor de neperformante de la BCR. Deutsche şi IFC finanţează tranzacţia, iar APS, filiala de la Bucureşti a unui grup ceh de recuperări de creanţe, se ocupă de servisarea şi recuperarea NPL-urilor.