Bănci și Asigurări

Pentru că băncile au scăzut dobânzile la depozite, românii încep să cumpere tot mai mult titluri de stat. Dobânzile, mai mari decât la depozitele bancare

Pentru că băncile au scăzut dobânzile la depozite,...

Autor: Roxana Rosu

01.02.2021, 00:04 5506

♦ Ministerul Finanţelor a obţinut în ianuarie aproape 1 miliard de lei prin vânzarea obligaţiunilor Tezaur către populaţie.

Românii au investit în prima emisiune de titluri de stat Tezaur din anul 2021 lansată de Ministerul Finanţelor peste 955 mil. lei, aceasta fiind cea mai mare valoare subscrisă lunar de investitori în cadrul unei astfel de operaţiuni.

Titlurile de stat lansate începând cu 4 ianuarie 2021, cu scadenţa la 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,25%, 3,5%, şi 3,75%, sunt în formă dematerializată şi au valoarea nominală de 1 leu. Din suma totală, 850 mil. lei au fost subscrişi prin unităţile Trezoreriei Statului, iar 104,8 mil. lei prin oficiile poştale.

Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Având în vedere interesul foarte ridicat manifestat de populaţie pentru acest instrument de economisire, Ministerul Finanţelor intenţionează să continue cu o frecvenţă lunară emisiunile în cadrul acestui program pe tot parcursul anului 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO