Bănci și Asigurări

Pentru că nu era în cărţi pentru noul board al BNR, Liviu Voinea a plecat la FMI

Liviu Voinea

Liviu Voinea

Autor: Cristian Hostiuc

03.05.2019, 00:05 2589

Liviu Voinea va renunţa din august la poziţia de viceguvernator al BNR şi va pleca la FMI, ca reprezentant al României, a anunţat joi după-amiază BNR.

La 44 de ani, Voinea era cel mai tânăr membru al boardului BNR şi la un moment dat piaţa financiară se gândea că ar putea chiar să preia funcţia de guvernator al BNR, atunci când se retrăgea Mugur Isărescu.

Voinea, absolvent al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, acum profesor universitar, a făcut parte din echipa de macroeconomişti care s-a dezvoltat în jurul lui Daniel Dăianu, unul dintre cei mai cunoscuţi economişti români.

În 2012, Victor Ponta, liderul de atunci al PSD şi proaspăt prim-ministru, l-a adus în guvern său ca să ţină în frâu bugetul, lucru de care s-a achitat cu brio, dar care a lăsat urmări în mintea baronilor PSD, care nu s-au bucurat de uşi deschise la Ministerul finanţelor.

Victor Ponta l-a adus atunci ca ministru al Finanţelor pe Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, iar Liviu Voinea a preluat poziţia de ministru al bugetului.

Voinea s-a bucurat de susţinerea lui Ponta în faţa baronilor PSD.

În 2014, Ponta l-a susţinut pentru poziţia de viceguvernator al BNR, când s-a discutat noua conducere. Venirea lui a fost o surpriză pentru piaţă, care credea că Cristi Popa, viceguvernator din 1998, îşi va păstra poziţia.

Din poziţia deţinută la BNR, Liviu Voinea nu a ieşit prea mult în prim-plan, respectând linia BNR.

În interior însă a avut mai multe discuţii mai ales cu acomodarea politicii monetare la politica PSD de majorare a salariilor. Încă de pe vremea când făcea parte din guvernul Ponta, el a susţinut majorarea salariului minim, cel mai eficace instrument folosit de PSD în actul de guvernare. Creşterea salariului minin atât de rapidă nu a avut prea mulţi adepţi între economiştii BNR, care au criticat inclusiv public politica PSD. Dar evoluţia economică şi realitatea din piaţă au demonstrat eficacitatea creşterii salariului minim, care nu numai că nu a dus la scăderea locurilor de muncă aşa cum prevedeau economiştii, dar chiar a creat 500.000 de locuri de muncă în plus.

Când Dragnea căuta un prim-ministru, după câştigarea alegerilor din 2016, numele lui Liviu Voinea era vehiculat printre candidaţi, mai ales că Dragnea i-l propusese oficial lui Klaus Iohannis, după demisia lui Ponta.

În ultimii doi ani, Voinea nu a mai fost atât de prezent la masa discuţiilor economice din PSD, acolo unde vioara întâi a devenit Darius Vâlcov.

În aceste condiţii, probabil că Voinea nu a mai obţinut sprijin pentru încă un nou mandat la BNR, noua conducere urmând să îşi preia poziţia în octombrie.

PSD şi ALDE încearcă să tranşeze noua conducere înainte de octombrie, dar multe lucruri se pot schimba în funcţie de rezultatul alegerilor de la europarlamentare.

Încă nu se ştie dacă Mugur Isărescu mai vrea să rămână la BNR sau facă PSD va dori să-i ofere un nou mandat. Ce se ştie în acest moment este că Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie, îşi va păstra poziţia, restul de opt nume fiind în mişcare. Cristian Hostiuc

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO