Bănci și Asigurări

Peste 2.000 de absolvenţi de ASE lucrează pentru cinci dintre cele mai mari bănci locale

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Corina Mirea

24.04.2015, 00:06 1123

Mai mult de o treime dintre absolvenţii Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE) care lucrează în sectorul financiar au fost recrutaţi de cinci dintre cele mai mari bănci de pe plan local. Cel mai mare angajator de ASE-işti din rândul instituţiilor de credit este BCR, cea mai mare bancă din România după active, care are aproape 700 de absolvenţi ai celei mai prestigioase instituţii de învăţământ cu profil economic din Capitală, potrivit informaţiilor de pe profilul de LinkedIn (reţea de socializare de business) al ASE.

Deşi sistemul bancar încă nu şi-a revenit după colapsul economic care a început să lovească România spre finalul lui 2008 - începutul lui 2009, iar recrutările nu şi-au reluat ritmul din perioada de boom, absolvenţii de studii economice din cadrul ASE au continuat să fie căutaţi de instituţiile de credit. BCR, spre exemplu, a angajat peste 50 de ASE-işti din luna septembrie a anului trecut şi până în prezent, potrivit celor mai recente informaţii ale ZF.

Printre băncile de pe plan local care au reuşit să recruteze cei mai mulţi absolvenţi de ASE se numără şi BRD, Raiffeisen, UniCredit şi Bancpost, fiecare majorându-şi pool-ul de economişti ieşiţi de pe băncile uneia dintre facultăţile universităţii, care şcolarizează anual în jur de 22.000 de studenţi.

În prezent, LinkedIn centralizează peste 49.600 de absolvenţi de ASE, dintre care, cei mai mulţi (aproape 5.500) lucrează în domeniul vânzărilor. În acelaşi timp, în zona de finanţe sunt angajaţi în jur de 5.250 de absolvenţi de ASE. Acestea sunt domeniile majore pentru care instituţia de învăţământ superior a livrat candidaţi de-a lungul timpului, fiind urmate la o distanţă destul de mare de serviciile de contabilitate şi de industria de IT (care au cu circa 40% mai puţini absolvenţi de ASE angajaţi în companiile de profil).

Chiar dacă zona de finanţare a fost afectată în perioada de criză, mii de locuri de muncă fiind tăiate chiar din instituţiile de credit, spre exemplu, salariile din acest domeniu au continuat să fie printre cele mai mari. În luna februarie a acestui an, salariul mediu net din industria bancară ajunsese la aproape 3.840 de lei net, de peste două ori mai mare decât cel înregistrat la nivelul întregii economii. Totuşi, aceste valori sunt influenţate de salariile mari practicate în centralele băncilor şi în special la nivel de management, potrivit informaţiilor din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO