Bănci și Asigurări

Peste 21.000 de români au depozite de peste 100.000 de euro

Peste 21.000 de români au depozite de peste 100.000 de euro

Autor: Liviu Popescu

21.01.2015, 00:04 566

Persoanele fizice aveau la sfârşitul lunii decembrie depozite garantate de schema locală de garantare în valoare de 129 mld. lei, în creştere cu 6 miliarde lei faţă de perioada similară din 2013, însă numărul deponenţilor garantaţi s-a redus cu aproximativ 270.000 de persoane fizice şi a ajuns la 13,8 milioane, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor.

Depozitele sub plafonul de garantare însumau 108 mld. lei în decembrie, în creştere cu 5 mld. lei faţă de luna septembrie, un avans spectaculos în doar trei luni, iar economisirile mai mari de 100.000 de euro (limita până la care sumele din depozite sunt garantate) au crescut la 21 mld. lei, cu un miliard de lei peste nivelul înregistrat în trimestrul precedent.

Comparativ cu ultimul trimestru din 2013, depozitele sub plafonul de garantare au crescut cu circa 4 mld. lei, iar cele peste plafon s-au majorat cu 2,3 mld. lei. Depozitele mari au ajuns la 16% din economiile totale atrase de bănci, un maxim istoric.

Numărul deponenţilor în cadrul plafonului de garantare a ajuns la 13,7 milioane de persoane fizice în decembrie, în scădere cu aproximativ 300.000 de deponenţi faţă de aceeaşi perioadă din 2013, ceea ce înseamnă că persoanele fizice cu economii de mică valoare au început să-şi lichideze conturile. Pe de altă parte, nu­mărul deponenţilor cu sume peste plafonul de garantare a ajuns la 21.600, cu 3.000 de persoane fizice mai mult faţă de perioada similară a anului precedent.

Ponderea depozitelor peste plafonul de garantare în totalul depozitelor garantate a atins minimul istoric în trimestrul al doilea din 2013, sub 14%, din cauza diminuării cu peste un miliard de lei a depozitelor de valoare mare. Mişcarea a avut loc imediat după criza din Cipru, când a apărut pentru prima dată ideea ca depozitele de valori mari să fie utilizate pentru recapitalizarea băncilor cu probleme.

Analiştii conside­ră că cel mai probabil creşterea gradului de concentrare al depozitelor negarantate este corelată cu modificarea structurii deponenţilor din sistemul bancar şi că la nivelul întregului sistem, clienţii băncilor continuă să aibă un comportament precaut, evidenţiat de creşterea depozitelor în contextul reducerii gradului de îndatorare

Valoarea medie a unui depozit în plafonul de garantare a crescut cu peste 50% în perioada de criză, ajungând la 7.800 lei la finele anului trecut. Spre comparaţie, la sfârşitul anului 2009 depozitul mediu era de 4.200 lei. Pe de altă parte, valoare medie a unui depozit peste plafonul de garantare s-a dublat şi a ajuns la 970.000 de lei.

Ascensiunea rapidă a sumelor depuse în bănci de populaţie a reprezentat unul dintre paradoxurile crizei în condiţiile în care bonificaţiile oferite de bancheri au fost mai ridicate, iar consumul mai redus. Cu toate acestea, în ultimul an ritmul de creştere al depozitelor a încetinit în contextul scăderii treptate a dobânzilor. Recentele ajustări ale dobânzilor au venit şi în contextul programului de relaxare monetară derulat de BNR. La începutul acestui an, banca centrală a tăiat dobânda cheie la minimul istoric de 2,5% pe an.

La finele anului trecut, depozitele persoanelor fizice în valută aveau o pondere de 40% din totalul depozitelor, pondere aproximativ egală cu cea de la sfârşitul anului 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO