Bănci și Asigurări

Philipp Hildebrand, omul căruia trebuie să-i mulţumiţi pentru că v-a scăzut ratele la creditele în franci elveţieni

Philipp Hildebrand, omul care v-a scăzut rata la creditele în franci elveţieni

Autor: Paul Comşa

07.09.2011, 17:13 1916

Banca Naţională a Elveţiei a luat o măsură rar întâlnită pe pieţele valutare prin ţintirea unui curs de schimb de 1,20 franci/euro, ceea ce a făcut ca moneda elveţiană să se deprecieze brusc cu aproape 10% faţă de euro şi de leu. Principalul artizan al acestei hotărâri este şeful băncii centrale elveţiene, Philipp Hildebrand.


Decizia sa a redus cu 200 mil. euro povara care atârnă asupra celor 50.000 de români cu credite în franci elveţieni, conform calculelor ZF.


Hildebrand a fost instalat în funcţia de preşedinte al Băncii Naţionale a Elveţiei pe 1 ianuarie 2010, pentru un mandat de şase ani care se va termina în 30 iunie 2015. El face parte din Consiliul guvernatorilor băncii naţionale din iulie 2003, fiind la acea vreme cel mai tânăr membru care ocupase acea poziţie.


Licenţiat al Universităţii din Toronto şi absolvent al universităţilor din Geneva, Florenţa şi al prestigioaselor Harvard şi Oxford, puţini ştiu că în tinereţe Hildebrand a făcut parte din echipa naţională de înot a Elveţiei şi era pe punctul de a se califica la Jocurile Olimpice din 1984.

Din practicarea acestui sport de anduranţă probabil i se trage perseverenţa cu care urmăreşte politica monetară a Elveţiei, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. De altfel, Hildebrand este cunoscut drept un avocat îndârjit al stabilităţii preţurilor, devenită principala ţintă a Băncii Elveţiei.


Deşi face parte din Grupul celor 30, un organism internaţional nonprofit format din reprezentaţi ai sectoarelor public şi privat şi din mediul academic care îşi propune să examineze şi să propună soluţii pentru politicile economice ale statelor lumii, Hildebrand este un personaj controversat.


Anul trecut, guvernatorul a fost pe punctul de a renunţa la post după problemele iscate de intervenţiile pe piaţa valutară făcute cu scopul de a opri aprecierea francului, dar care au costat banca centrală 26,5 mld. franci (23,8 mld. de euro). Scaunul lui Hildebrand se clătina serios mai ales în urma scandalului legat de salvarea UBS, una marile bănci elveţiene aflate în dificultate despre care se zvonea la acea vreme că i-a oferit postul de director executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO