Bănci și Asigurări

Piaţa de asigurări se întoarce la efervescenţa de dinainte de criza financiară: Valoarea totală a pieţei de fuziuni şi achiziţii pe segmentul asigurărilor ajunge la 37 de miliarde de euro în prima jumătate din 2018

Piaţa de asigurări se întoarce la efervescenţa de...

Autor: Alex Ciutacu

31.10.2018, 15:07 138

Valoarea totală a achiziţiilor şi fuziunilor din piaţa de asigurări la nivel global a ajuns în primele şase luni din 2018 la nivelul de 37 de miliarde de euro, aceasta fiind cea mai bună primă jumătate de an înregistrată de la criza financiară până în prezent, potrivit Reuters.

În prima jumătate a anului au fost încheiate 14 tranzacţii de peste 500 de milioane de euro, iar volumul total al tranzacţiilor s-a ridicat la 84.

Raportul realizat de Willis Towers Watson şi Mergermarket arată că natura schimbătoare a modelelor de business a fost unul dintre driveurile principale pentru încheierea tranzacţiilor, pe fondul unor schimbări iniţiate de organele de reglementare care forţează companiile din asigurări să se întoarcă spre noi modele.

De asemenea, raportul arată că mai mulţi jucători mari se reîntorc la core-businessul lor, ceea ce înseamnă că o nouă serie de active valoroase a fost scoasă la vânzare. Raportul a luat în calcul doar tranzacţiile cu o valoare minimă de 4,4 milioane euro (5 milioane de dolari).

Fondurile de investiţii au fost atrase în special de piaţa asigurărilor datorită nivelului ridicat de capital strâns în acest ciclu economic, ajungându-se astfel la tranzacţii complexe.

Spre exemplu, Bain Capital a încheiat o tranzacţie de achiziţie a businessului Esure, pentru suma de 1,36 mld. Euro, punând capăt unei perioade de doi ani în care piaţa a fost inundată de speculaţii cu privire la interesul unui fond american de a achiziţiona un asigurator britanic.

Potrivit raportului, schimbările legislative au avut un rol major în evoluţia tranzacţiilor din piaţă, în special în SUA, în contextul în care reforma fiscală a furnizat un ajutor imediat companiilor, ajutându-le să aibă mai mult cash.

„Datoria continuă să fie ieftină, iar în urma schimbărilor fiscale recente, companiile americane au primit un impuls cu steroizi. Vom vedea în continuare o piaţă de fuziuni şi achiziţii activă”, spune Jack Gibson, managing director, Willis Towers Watson.

La începutul lunii septembrie, o altă mare tranzacţie s-a conturat – grupul american de servicii financiare Marsh & McLennan Companies a anunţat că va cumpăra Jardine Lloyd Thompson, evaluând brokerul la circa 4,8 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO