Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor de viata a crescut, dar viteza PIB-ului a fost mai mare

Piata asigurarilor de viata a crescut, dar viteza PIB-ului a fost mai mare
05.04.2010, 23:12 275

Romania se numara printre tarile din Europa Centrala si de Estcu cele mai slab dezvoltate piete ale asigurarilor de viata,ponderea acestei industrii in Produsul Intern Brut fiind de numai0,3%. Piata locala de asigurari de viata se afla astfel mult subnivelul altor state din regiune. In Ungaria si Polonia, de exemplu,asigurarile de viata reprezinta 1,9% din PIB. In Slovenia, nivelulacestui indicator este 1,8%, iar in Cehia si Slovacia, de 1,6%,respectiv 1,3%, potrivit datelor Uniunii Nationale a Societatilorde Asigurare din Romania (UNSAR).

In celelalte tari din regiune ponderea sectorului de asiguraride viata in PIB este subunitara. Chiar si in Bulgaria nivelulacestui indicator este putin mai ridicat, de 0,4%. Singurele statedin regiune care stau mai prost decat Romania sunt Letonia (0,2%)si Ucraina (0,1%). In 2009 piata locala de asigurari de viata afost de circa 1,62 mld. lei (400 mil. euro), in scadere cu 13% fatade anul anterior. Piata este de patru ori mai mare decat in urma cu7-8 ani, dar si PIB-ul a crescut intre timp, astfel incat pondereaasigurarilor de viata in PIB a ramas redusa.

"Cel mai important efect al acestei rate scazute de penetrare inPIB este deficitul semnificativ de protectie a populatiei in fataunor riscuri importante. In esenta, deficitul de protectie setraduce in lipsuri financiare si saracie pentru supravietuitori (incazul decesului membrului familiei care asigura veniturile - n.r.)- soti dependenti, parinti cu copii. Potrivit estimarilor UNSAR,deficitul de protectie se ridica, in Romania, la 98 de miliarde deeuro in 2008", se precizeaza intr-un raport al UNSAR. Practic,deficitul de protectie la nivelul populatiei arata diferenta intreresursele necesare si cele disponibile in cazul in care membrulfamiliei care aduce cele mai mari venituri decedeaza. "Acestdeficit este doar slab compensat de beneficiile si serviciilesociale modeste acordate de stat. O parte din consecintelefinanciare ale decesului, accidentelor, imbolnavirilor sauincapacitatii de munca pot fi insa acoperite prin intermediulprotectiei oferite de asigurarile de viata", se mai precizeaza inraportul UNSAR. Din acest motiv, asiguratorii fac in prezent lobbypen tru introducerea deductibilitatii fiscale a primelor pla titepentru politele de asigurare de viata incheiate pentru cel putin 10ani. Potrivit UNSAR, nivelul deduc tibilitatii ar trebui sa fiesimilar celui din sistemul pensiilor private facultative, adica de400 de euro pe an pentru angajat si tot atat pentru angajator. Intoate statele cu o piata a asigurarilor dezvoltata sunt oferiteastfel de facilitati fiscale. Asiguratorii au mai cerutdeductibilitate si in anii trecuti, insa oficialii MinisteruluiFinantelor au declarat la acea vreme ca sistemul cotei unice deimpozitare nu este compatibil cu acordarea de deductibilitatifiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO