Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor generale: miscari spectaculoase in S1

Piata asigurarilor generale: miscari spectaculoase in S1

Click pentru imaginea intreaga

24.08.2007, 17:18 37

Trei companii de pe piata asigurarilor generale au raportat afaceri de peste 100 de milioane de euro in primul semestru: Allianz-Tiriac, Omniasig si BCR Asigurari, in timp ce in aceeasi perioada a anului trecut doar liderul pietei a depasit acest nivel.
Ca intotdeauna, si in prima jumatate a acestui an asiguratorii au continuat lupta pentru o cota cat mai mare dintr-o industrie care se estimeaza ca va ajunge la 2 miliarde de euro in acest an. Spre deosebire de anii trecuti, in primele sase luni ale acestui an batalia pentru clienti nu s-a lasat cu victime: chiar daca mai multe companii au mers pe piedere, niciuna nu s-a confruntat cu probleme foarte grave, cum ar fi scaderea indicatorilor de lichiditate sau solvabilitate.
Allianz-Tiriac a fost prima companie de pe aceasta piata, cu afaceri de 173 de milioane de euro din asigurari generale in primele sase luni. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, asiguratorul a inregistrat o crestere de 25% a primelor brute subscrise. Castigul operational obtinut de Allianz-Tiriac din aceasta activitate a ramas la nivelul celui din primul semestru al anului trecut - 4 milioane de euro.
A doua companie din calsamentul asigurarilor generale este Omniasig. Cu afaceri de peste 106 milioane de euro, Omniasig a reusit sa urce un loc in top, ajungand pe a doua pozitie. Comparativ cu primele sase luni din anul trecut, subscrierile Omniasig au crescut cu 66%. O evolutie mai rapida a inregistrat-o profitul companiei, care s-a dublat in primele sase luni, la 3,9 milioane de euro, datorita reducerii daunelor platite pe segmentul asigurarilor auto.
Cel mai rapid a urcat in top BCR Asigurari. De pe locul sase in prima jumatate a anului trecut, compania a ajuns acum al treilea jucator de pe piata asigurarilor generale. Afacerile BCR Asigurari, sustinute si de actionarul principal, BCR, s-au dublat in primele sase luni, la circa 103 milioane de euro.
Asirom, urmatoarea companie din clasament, a pierdut cota de piata si in prima parte a acestui an. In aceeasi perioada din 2006, Asirom era a doua companie din asigurari generale, insa nu a reusit sa isi majoreze afacerile decat cu 7% in acest an, la circa 87 de milioane de euro.
A coborat in top si Asiban, companie aflata acum in proprietatea a patru banci: BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC, insa primele trei au anuntat ca vor sa isi vanda participatiile. Asiguratorul nu si-a publicat rezultatele la sase luni, insa potrivit estimarilor ZF, bazate pe primele brute subscrise in primele cinci luni ale anului, acestea se ridica la 85 de milioane de euro.
O alta companie din top 10 care si-a dublat afacerile in primul semestru, in afara de BCR Asigurari, este Unita. Primele brute subscrise de societate au ajuns la 71 de milioane de euro la sfarsitul lunii iunie.
In cazul Unita, dar si al Omniasig, societati care fac parte din acelasi grup austriac, Vienna Insurance, interesanta este evolutia daunelor. Fata de prima jumatate a anului trecut, acestea au avut cresteri de doar o cifra, principala cauza fiind despagubirile mai mici pentru politele auto, in urma introducerii noului Cod rutier, care i-a determinat pe soferi sa conduca mai prudent.
A saptea companie din clasament este Astra-Uniqa, societate care a coborat doua locuri in top in primele sase luni. Asiguratorul a subscris in aceasta perioada prime brute de 56,4 milioane de euro din asigurari generale, in crestere usoara fata de aceeasi perioada a anului trecut.
A coborat in top 10 si Generali Asigurari, ajungand pe locul opt, mai jos cu o pozitie decat in primele sase luni din 2006. Cresterea raportata de companie la sfarsitul lunii iunie a fost de 28%, iar primele brute subscrise - de peste 48 de milioane de euro.
BT Asigurari isi continua ascensiunea, urcand pe locul noua, cu afaceri de circa 38 de milioane de euro.
Ultima companie din top 10 este Ardaf, singurul jucator din asigurari generale care a raportat o scadere semnificativa a primelor comparativ cu prima jumatate a anului trecut, de 30%, la 23,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO