Bănci și Asigurări

Piaţa de asigurări a crescut anul trecut cu 4,6%, cu circa 11,5 miliarde lei prime subscrise. Aproximativ 80% din total au fost pe segmentul de asigurări generale

Piaţa de asigurări a crescut anul trecut cu 4,6%, cu...

Autor: Roxana Rosu

25.03.2021, 10:18 160

Societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au subscris anul trecut prime brute de aproximativ 11,5 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 4,6%, piaţa locală rămânând orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 81%, arată raportul ASF.

Pe segmentul de asigurări generale, primele s-au ridicat la 9,28 miliarde lei, în creştere cu 6,3%, iar primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă (AV) sunt în sumă de aproximativ 2,22 miliarde lei, în uşoară scădere  (-1,6%).

Piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului), reprezintă aproximativ 71% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 57% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în anul 2020.

Deşi segmentul asigurărilor de viaţă a înregistrat o scădere uşoară faţă de anul anterior, comparativ cu 2016 – 2018, volumul primelor brute subscrise continuă să se afle la valori mai ridicate, depăşind nivelul de 2,2 miliarde lei în anul 2020, fiind susţinut de o creştere cu 1,6% a subscrierilor pentru clasa C1, Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, ce reprezintă circa 65% din totalul subscrierilor pentru asigurările de viaţă.

Asigurările de sănătate au înregistat un volum al subscrierilor de peste 451 milioane, în creştere cu aproximativ 18% faţă de anul precedent, majorându-şi ponderea în totalul primelor brute subscrise la 3,9% de la 3,5% în 2019.

Asigurările de garanţii au înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 465 milioane lei, în creştere cu 68% faţă de anul anterior, aducându-şi, astfel, aportul la tendinţa de diversificare a pieţei asigurărilor din România.

Societăţile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în anul 2020 în baza dreptului de stabilire (FOE-freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul sucursalelor, un total al primelor brute subscrise de peste 1 miliard lei (8,16% din totalul primelor brute subscrise în România de societăţile locale autorizate de ASF şi de sucursalele asigurătorilor autorizaţi în alte state membre UE).

Potrivit ASF, o vulnerabilitate a pieţei rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii faţă de principalele clase de asigurare, cât şi din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piaţă deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare. Se observă continuarea creşterii concentrării pe piaţa RCA din România, primii doi asigurători (City Insurance şi Euroins) deţinând o cotă de piaţă cumulată de circa 75%.

Despăgubirile brute plătite de societăţile de asigurare pentru activităţile de asigurări generale şi de viaţă (incluzând răscumpărările parţiale şi totale şi maturităţile) au înregistrat o valoare de circa 6,93 miliarde lei în anul 2020, reprezentând circa 60% din volumul total al primelor brute subscrise pe parcursul anului 2020.

Rata combinată a daunei calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale a înregistrat o valoare supraunitară (105,79%) în anul 2020, însă se observă menţinerea tendinţei de scădere faţă de anul anterior (109,45%). Această evoluţie a avut loc pe fondul reducerii ratei daunei şi a menţinerii ratei cheltuielilor la un nivel relativ similar cu cel înregistrat în anul anterior.

Primele distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurările generale şi asigurările de viaţă s-au situat la o valoare de 7,86 miliarde lei în anul 2020, în creştere cu 9,1% faţă de anul anterior. Ponderea veniturilor din activitatea de distribuţie în volumul de prime distribuite la nivelul pieţei de brokeraj în asigurări a fost de 17,74% (comision mediu), pe segmentul asigurărilor generale acesta fiind de 17,77%, iar pe segmentul asigurărilor de viaţă fiind de 43,49%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO