Piaţa asigurărilor, unul dintre cele mai zbuciumate sectoare ale economiei, primeşte o nouă lovitură, după ce procurorii DIICOT au scos la iveală faptul că încă un fost şef al instituţiei care supraveghează piaţa a fost implicat în acţiuni infracţionale menite să protejeze interesele unui anumit jucător din piaţă.
Cel mai recent nume apărut pe lista procurorilor este cel al Angelei Toncescu, unul dintre cei mai influenţi fosti şefi ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în prezent preşedinte al consilului de administraţie al Carpatica Asig, companie care se confruntă de mai bine de un an cu grave probleme financiare şi care se află la un pas de lichidare.
Angela Toncescu este acuzată de procurorii DIICOT că împreună cu alţi membri din conducerea Carpatica Asig şi acţionarul companiei, omul de afaceri Ilie Carabulea, ar fi constituit un grup infracţional care a urmărit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) la Carpatica Asig.
Potrivit Mediafax, procurorii DIICOT au propus ieri Tribunalului din Sibiu arestarea preventivă a Angelei Toncescu împreună cu Ilie Carabulea, fiul său Oprea Carabulea, şi alte patru persoane.
Angela Toncescu este al treilea fost şef din asigurări care apare pe lista procurorilor, în condiţiile în care şi Daniel Tudor, fost preşedinte al CSA şi vicepreşedinte al ASF, dar şi Dan Ruşanu, fost preşedinte al ASF, sunt cercetaţi de direcţiile anticorupţie ale statului. Toţi trei sunt anchetaţi penal în dosarul „Carpatica“, fiind acuzaţi de constituirea şi favorizarea unui grup infracţional şi luare de mită pentru măsluirea situaţiei financiare a asigurătorului sibian.
„Toate aceste acţiuni ale procurorilor zdruncină şi mai mult încrederea în piaţa de asigurări şi aşa lovită şi suferindă. Aceste investigaţii nu fac altceva decât să îngreuneze şi mai mult situaţia din piaţă“, a declarat Bogdan Andriescu, preşedintele asociaţiei brokerilor UNSICAR.
Reţinerea şi cercetarea penală a foştilor şefi de asigurări scot în evidenţă modul în care piaţa asigurărilor a fost reglementată în ultimii ani, o reglementare care se pare că a urmărit interesele anumitor persoane şi nu nişte criterii bine definite.