Bănci și Asigurări

Piaţa de factoring a crescut în 2015 cu 35%, la 3,65 miliarde euro, susţinută de IMM-uri

Piaţa de factoring a crescut în 2015 cu 35%, la 3,65...

Autor: Raluca Ghinea

29.02.2016, 10:49 624

"Tendinţa de creştere s-a prefigurat încă de la mijlocul anului trecut, când anumite produse de factoring înregistraseră creşteri semnificative. Vorbim aici despre factoringul tradiţional, pe care IMM-urile l-au accesat mai mult decât oricând, dar şi despre reverse factoring, preferat de marile companii pentru finanţarea furnizorilor proprii", a declarat într-un comunicat Bogdan Roşu, preşedintele Asociaţiei Române de Factoring (ARF).

Cel mai mare volum de finanţări a fost accesat de companiile cu cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro, cu o cotă de 36% din piaţa de profil, însă cea mai mare contribuţie la creşterea pieţei, cu o creştere de peste 90% faţă de 2014, au avut-o companiile cu cifră de afaceri sub cinci milioane de euro, acestea urcând la o cotă de piaţă de 29%.

"Această evoluţie este una firească din punctul nostru de vedere, pentru că, la bază, factoringul este un produs destinat finanţării şi gestiunii portofoliului IMM-urilor. Acesta a fost profilul de companii către care s-a adresat încă de la început şi iată că piaţa şi eforturile bancilor si IFN-urilor specializate reglează foarte bine aceste oportunităţi de finanţare, direcţionându-le exact către zonele care au nevoie", a mai spus Roşu.

Sectorul construcţiilor a rămas şi anul trecut lider în accesarea factoringului intern, cu o cotă de 23%. Domeniul energiei a consemnat o creştere de şase ori, iar sectorul IT&C a consemnat o triplare, atât la intern, cât şi la export.

"Legat de evoluţia consumului şi de impactul acestuia în volumele de factoring, am observat o creştere de peste 33% în sumă absolută generată de furnizorii companiilor din zona de FMCG, care au accesat factoringul intern. Alte domenii care au înregistrat creşteri importante au fost metale, chimicale & reciclare, 49%, şi, respectiv, transporturi, 44%", a punctat preşedintele ARF.

Cel mai puţin finanţat sector prin factoring intern rămâne farma, care a înregistrat o scădere de 22% faţă de 2014.

În ceea ce priveşte factoringul de export, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în domeniile IT&C (creştere cu 166%), construcţii (+40%), precum şi în transporturi (+17%).

În cea mai mare parte, comportamentul la plată al debitorilor se îmbunătăţeşte semnificativ de la an la an, ca urmare a gestiunii creanţelor, specifice operaţiunilor de factoring. Astfel, reducerea termenului mediu de întârziere la plată de la 15 zile în 2014 la 10 zile în 2015 arată o creştere a disciplinei în ceea ce priveşte plăţile.

"Această evoluţie demonstrează încă o dată beneficiul acestui produs pentru clientul de factoring, prin reducerea termenului mediu de încasare a facturilor, fără necesitatea unei presiuni directe asupra debitorilor, dar în baza unei abordări formale, specializate, din partea factorului, pentru a obţine o poziţie prioritară pe lista de plăţi", a subliniat Roşu.

Asociaţia este compusă din Access Financial Services IFN,BCR, Banca Transilvania, BRD, IFN Next Capital Finance, ING Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO