Bănci și Asigurări

Piata de leasing isi continua declinul: -32% in T1

30.05.2010, 23:40 31

Piata de leasing, cel mai lovit sector al economiei in 2009,si-a continuat declinul si in primul trimestru din acest an,inregistrand o scadere de 32% a valorii bunurilor finantate, panala 242,7 milioane de euro, potrivit datelor Asociatiei SocietatilorFinanciare (ALB).

In 2009 piata de leasing a scazut cu 72%, pana la 1,33 mld.euro.

"Una dintre principalele cauze ale acestei evolutii (din primultrimestru - n. red.) o constituie birocratia excesiva si de lungadurata a procedurii judiciare de executare silita, precum si lipsaunor masuri fiscale si macroeconomice de sustinere a agentiloreconomici in perioada de criza financiara", a declarat AdrianaAhciarliu, secretarul general al ALB.

De la debutul crizei firmele de leasing au recuperat mii demasini, echiapmente si bunuri imobiliare de la clientii care nusi-au mai putut plati ratele. Din aprilie anul trecut procedura derecuperare a fost ingreunata prin introducerea obligativitatiiobtinerii acordului unui judecator pentru recuperarea bunuluifinantat. Piata a ramas dominata de finantarile auto (autovehiculede pasageri, vehicule comerciale grele si usoare), cu o valoare de141,5 mil. euro, in scadere cu 36% fata de primele trei luni din2009.

Sectorul finantarilor pentru echipamente s-a diminuat cu 61%,pana la 35 mil. euro. In schimb, finantarile pentru real estates-au majorat cu 43% fata de aceeasi perioada din 2009, pana la 66,2mil. euro. Aceasta evolutie se datoreaza in principal tranzactiilorde tip sale & lease back, al caror numar a crescut. Acestetranzactii presupun vanzarea unui imobil sau teren de catre ocompanie catre firma de leasing, iar apoi inchirierea acestuia,compania obtinand astfel lichiditati.

Cea mai mare parte din finantari, 95%, a fost acordataclientilor corporativi, retailul avand o pondere de 4%, iarsectorul public - de 1%. "Valoarea totala a portofoliuluiinregistrata de societatile de leasing in primul trimestru din 2010a fost de 3,687 miliarde de euro", a mai spus Ahciarliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO