Bănci și Asigurări

Piaţa facturilor decontate în avans: BRD a crescut cu 5% pe factoring anul trecut, la 960 milioane de euro

Piaţa facturilor decontate în avans: BRD a crescut cu...

Autor: Cristina Cuncea

16.03.2015, 12:34 291

"Volumul operaţiunilor de factoring a depăşit 960 milioane euro în 2014, în creştere cu 5% faţă de 2013, într-un context economic marcat de lipsa investiţiilor şi de un nivel relativ ridicat al riscurilor asociate insolvenţelor companiilor. Creşterea volumelor a fost generată în principal de creşterea numărului de clienţi la peste 600 (+ 33% faţă de 2013), banca gestionând peste 2.000 de relaţii vânzător-cumpărător şi aproximativ 300.000 de facturi", se arată într-un comunicat al băncii.

Operaţiunile de factoring intern deţin şi în 2014 ponderea cea mai importantă în cifra de afaceri derulată, 74%, în timp ce operaţiunile de factoring internaţional au înregistrat o uşoară creştere faţă de anul anterior, ajungând la 26% în total portofoliu, atât factoringul de export cât şi cel internaţional având evoluţii foarte bune (creşteri de 22% până la 25%) faţă de volumele înregistrate în 2013.

Operaţiunile de factoring fără regres, prin care banca preia riscul de neplată a debitorilor cedaţi deţin în continuare o pondere semnificativă în total volume în timp ce, pe sectoare de activitate, portofoliul prezintă o bună dispersie, sectoarele cele mai reprezentative fiind construcţiile, industria metalurgică, maşinile şi echipamentele şi comerţul.

Piaţa de factoring a atins anul trecut 2,7 miliarde euro, situându-se la aproximativ acelaşi nivel din 2013, în condiţiile în care companiile de profil se aşteptau la o contracţie a industriei de circa 10%, însă în a doua parte a anului a recuperat, în special pe fondul creşterii consumului.

BRD este prima bancă din România care a introdus în oferta sa, în 1993, operaţiunile de factoring.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO