Bănci și Asigurări

Piata IFN-urilor a scazut cu 1,3 mld. euro in noua luni

14.01.2010, 23:15 260

Piata finantarilor date de institutiile financiare nebancare -in care sunt cuprinse societatile de credite de consum, dar si celede leasing financiar - s-a contractat in primele noua luni din 2009cu 1,3 mld. euro, arata datele Bancii Nationale.

Valoarea activelor detinute de institutiile financiare nebancare(IFN) a coborat la 41,34 miliarde de lei la sfarsitul luiseptembrie (echivalentul a 9,8 mld. euro), cu 6%, in lei, subnivelul de la inceputul anului. Exprimata in euro, valoareaactivelor a coborat cu 1,3 mld. euro, de la 11,1 mld. euro indecembrie 2008. "E destul de clar ca la nivelul pietei nu mai esteacelasi apetit pentru finantari din partea clientilor. Cu somaj increstere si nesiguranta veniturilor, oamenii nu mai vor credite",spune Traian Baicu, directorul general al TBI Credit. El spunetotusi ca la TBI Credit portofoliul de finantari s-a mentinutconstant, iar planul pentru 2010 este "ambitios" fata de vanzariledin 2009. Chiar si asa, vanzarile planificate pentru anul acesta seridica la doar 80% din volumul realizat in 2008.

BNR supervizeaza activitatea IFN-urilor din anul 2007, toatesocietatile fiind obligate sa se inscrie in Registrul General tinutde Banca Nationala pentru a putea sa deruleze astfel deactivitati.

In trimestrul al treilea soldul a coborat la 1,4 miliarde de lei(0,3 miliarde de euro). Pe primele sase luni din 2009 cadereafusese de circa un miliard de euro.

Trei sferturi din activele IFN-urilor, respectiv 31,7 miliardelei (7,5 miliarde de euro) sunt reprezentate de credite acordateclientelei, restul reprezentand depozite plasate sau alte tipuri deinvestitii.

IFN-urile s-au finantat in special prin datorie, soldulimprumuturilor primite fiind de 32,7 miliarde de lei (7,8 miliardede euro) la sfarsitul lui septembrie. In primele noua luni aleanului, volumul imprumuturilor contractate de IFN-uri a scazut cu10%, in lei, pana la 32,7 miliarde de lei (echivalentul a 7,8miliarde de euro).

In schimb, fondurile proprii reprezentau doar 5,75 miliarde delei (1,3 miliarde de euro), marcand totusi o crestere cu 16% fatade inceputul anului. Astfel, pentru fiecare euro de capitalIFN-urile aveau active de sapte euro, nivelul fiind similar cu celdin sistemul bancar, potrivit datelor BNR pentru lunaseptembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO