♦ Datele indică faptul că 7 din 10 maşini înmatriculate sunt asigurate RCA, în timp ce 3 din 10 rămân neasigurate ♦ În ceea ce priveşte dezechilibrele existente în piaţa asigurărilor RCA este de menţionat numărul ridicat de cazuri încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, observându-se o creştere semnificativă a acestora cu circa 24.600 de cazuri faţă de începutul lunii decembrie 2024, societăţile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri în anul 2024 ♦ În primele 2 luni din anul 2025, numărul mediu de cazuri preluate lunar de societăţile de asigurare a crescut la circa 8.000, conform notei de fundamentare ataşată proiectului de hotărâre de prelungire a plafonării RCA de pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Piaţa asigurărilor RCA a ajuns la finalul anului 2024 la un volum al primelor brute subscrise de 9,94 mld. lei, înregistrând un avans de 7% faţă de anul 2023, potrivit informaţiilor din nota de fundamentare ataşată proiectului de hotărâre de prelungire a plafonării RCA.
„Cu referire la valoarea activelor lichide la finalul anului 2024, aceasta este în creştere cu 20% faţă de valoarea de la finalul anului 2023, iar indicatorul de lichiditate se păstrează la un nivel solid peste cerinţa legală. Totodată, în anul 2024, rezultatul tehnic înregistrat de asigurătorii RCA autorizaţi şi supravegheaţi de ASF pentru clasa de asigurări de răspundere civilă auto este pozitiv, atât în valoare brută, cât şi netă de reasigurare, iar rata combinată în valoare netă a devenit subunitară în anul 2024 scăzând cu aproximativ 3 p.p. faţă de anul anterior“, se mai arată în documentul publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.