Bănci și Asigurări

Piaţa valutară de la Bucureşti a pierdut 100 de milioane de euro din tranzacţiile zilnice în primele zece luni

Piaţa valutară de la Bucureşti a pierdut 100 de...

Autor: Liviu Popescu

14.11.2014, 00:07 223

Piaţa valutară a încheiat primele zece luni cu un volum mediu zilnic al tranzacţiilor de 1,48 mld. euro, cu 100 mil. euro sub media zilnică din perioada ianuarie-octombrie 2013, ca efect al lipsei de lichiditate în valută în sistemul bancar şi al interesului scăzut al străinilor pentru activele în lei.

Acesta este minimul ultimilor cinci ani. Un nivel mai scăzut, de 1,39 mld. euro, fusese raportat în primele zece luni din 2009. De cealaltă parte, cea mai ridicată medie zilnică a tranzacţiilor pe piaţa valutară a fost atinsă în 2008 - 1,85 mld. euro, piaţa fiind influenţată în toamna acelui an de un aşa-numit atac speculativ asupra leului. Ulterior, criza a avut impact puternic şi pe această piaţă.

La nivelul lunii octombrie, tranzacţiile derulate de bănci au însumat zilnic, în medie, 1,35 mld. euro, din care operaţiunile interbancare au reprezentat 165 mil. euro. Restul au fost opera­ţiunile cu clientela, segment în care sunt însă incluse şi tranzacţiile derulate cu jucătorii off-shore.

Tranzacţiile au fost mai mari comparativ cu septembrie, când a fost înregistrat un minim de 1,25 mld. euro. Tran­zacţiile mai mici din septembrie fuseseră reflectate şi de stabilitatea cursului de schimb, ale cărui cotaţii au variat între 4,40 şi 4,42 lei/euro. În ultimele săptămâni, cursul tinde să urce peste nivelul de 4,43 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO