Bănci și Asigurări

Piaţa valutară de la Bucureşti a rămas fără tranzacţii de 25 mld. euro în 2014 şi a ajuns la minimul ultimilor cinci ani

Piaţa valutară de la Bucureşti a rămas fără...

Autor: Liviu Popescu

06.01.2015, 08:00 234

Piaţa valutară de la Bucureşti a încheiat anul trecut cu un volum de tranzacţii de 363 miliarde de euro, cu 6% sub nivelul din 2013, pe fondul interesului tot mai scăzut manifestat de investitorii străini pentru activele denominate în lei. Piaţa valutară a ajuns astfel la minimul ultimilor cinci ani, chiar sub nivelul din 2010, când economia se afla în recesiune.

Scăderea în termeni nominali a fost de 25 miliarde de euro anul trecut. Faţă de vârful atins în 2008, tranzacţiile de pe piaţa valutară sunt mai mici cu aproximativ 100 miliarde de euro. Analiştii nu se aşteaptă ca piaţa valutară să marcheze un reviriment anul acesta.

„Nu văd un motiv pentru ca 2015 să fie un an special pentru piaţa valutară. Cea mai mare parte a tranzacţiilor se datorează operaţiunilor firmelor care au activităţi de import şi export, deci au nevoie să schimbe valută. Activităţile speculative sunt foarte mici. Cred că în mare măsură piaţa valutară va rămâne la nivelul lui 2014“, afirmă analistul Aurelian Dochia.

Pe parcursul anului trecut s-a înregistrat o volatilitate ridicată pe piaţa valutară în condiţiile în care volumul tranzacţiilor a fluctuat de la 37 mld. euro în ianuarie la circa 23 mld. euro în noiembrie. Noiembrie a reprezentat minimul ultimilor şapte ani, media zilnică a tranzacţiilor derulate în penultima lună a anului fiind de 1,1 mld. euro.

La nivelul întregului an, tranzacţiile derulate de bănci au însumat zilnic, în medie, 1,4 mld. euro, ceea ce reprezintă un minim al ultimilor cinci ani. Scăderea volumelor tranzacţionate pe cea mai mare piaţă a României, în special cea înregistrată în cea de-a doua jumătate a acestui an, reflectă interesul scăzut manifestat de investitorii străini pentru activele denominate în lei, dar reprezintă şi un efect al lipsei de lichiditate în valută în sistemul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO