Bănci și Asigurări

Piaţa valutară, fără bătăi de cap: curs stabil la şase luni, volum mediu zilnic al tranzacţiilor de 2 mld. euro

Piaţa valutară, fără bătăi de cap: curs stabil la...

Autor: Claudia Medrega

11.07.2024, 00:07 208

Liniştea a domnit pe piaţa valutară în primul semestru (S1) din 2024, cursul valutar fiind relativ stabil, preponderent peste nivelul de 4,97 lei/euro, comparabil cu cel de la finalul anului trecut, în timp ce volumul mediu zilnic al tranzacţiilor valutare a fost de circa 2 mld. euro.

Influenţe favorabile asupra stabilităţii cursului valutar, care au adus chiar şi unele episoade de apreciere a leului în faţa euro, au venit în ultimii ani de la intrările de capitaluri străine, respectiv de la plasamentele străinilor în titluri de stat româneşti (adică de la valuta de la nerezidenţii care investesc în titluri de stat), de la remiterile românilor din străinătate, de la intrările de fonduri europene, împrumuturile externe ale statului sau din investiţiile străine directe, pe lângă încasările din exporturi.

Stabilitatea cursului valutar leu/euro este „mană cerească“ pentru investitorii străini din România, inclusiv pentru cei de portofoliu, după cum au spus şi analiştii. Pe de altă parte, printre perdanţii cei mai importanţi ai stabilităţii cursului valutar se regăsesc exportatorii.

Despre nivelul scăzut al cursului leu/euro unii analişti au spus că nu este susţinut de fundamentele economiei, având în vedere deficitele mari, de cont curent şi bugetar. 

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro