Bănci și Asigurări

Piaţa valutară începe încă o săptămână fără o direcţie clară

Autor: Liviu Chiru

01.08.2011, 00:00 103

Leul a reuşit să câştige teren marginal la sfârşitul săptămâniitrecute în faţa euro, cotaţiile coborând la 4,24 lei pentru uneuro, după ce pe plan internaţional investitorii au renunţat la oparte din plasamentele în dolari pe fondul datelor dezamăgitoareprivind economia americană. Piaţa nu reuşeşte însă să îşi găseascăo direcţie, jucătorii fiind deocamdată în expectativă, în timp celiderii politici de pe ambele părţi ale Atlanticului încearcă săgăsească soluţii la problemele fiscale din ce în ce maicomplicate.

"Monedele ţărilor emergente au fost tranzacţionate într-uninterval îngust", a comentat un dealer. În prima parte a şedinţeide tranzacţionare de vineri leul pierduse teren, cotaţiile urcândpeste nivelul de 4,25 lei/euro. Spre sfârşitul zilei mişcarea afost corectată, euro coborând sub 4,24 lei după ce pe plan mondialinvestitorii au renunţat la plasamentele considerate sigure îndolari şi s-au reorientat spre pieţele emergente, care oferăperspectivele unor câştiguri mai bune, în condiţiile în careeconomia americană dă din nou semne de slăbiciune.

Euro a urcat la Bucureşti peste pragul de 4,2 lei la jumătatealunii iunie, iar de atunci a oscilat într-o bandă relativ îngustă.BNR a calculat vineri un curs de 4,2403 lei pentru un euro, cu 0,42bani sub nivelul precedent. Dolarul a câştigat 0,51 bani la cursuloficial, urcând la 2,9682 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO