Bănci și Asigurări

Piaţa valutară, sensibilă la scandalul politic. Volumul tranzacţiilor pe piaţa valutară, la maximul ultimilor şase ani în iunie 2017

Piaţa valutară, sensibilă la scandalul politic....

Autor: Claudia Medrega

25.07.2017, 00:07 474

Jucătorii de pe piaţa valutară au derulat în luna iunie, în medie, tran­zac­ţii zilnice de peste 1,97 mld. euro, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape şase ani. Un volum mai mare al tran­zac­ţiilor valutare, de mai mult de 1,98 mld. euro, a fost înregistrat în noiembrie 2011.

Piaţa valutară s-a redresat în primul semestru din acest an, volumul mediu zilnic al tranzacţiilor ajungând la circa 1,68 mld. euro, în creştere faţă de nivelul din perioada ianuarie-iunie 2016, de 1,45 mld. euro, reiese din datele Băncii Naţionale.

Din volumul total al tranzacţiilor de aproape 1,98 mld. euro din luna iunie, circa 342,7 mil. euro au fost operaţiuni interbancare. Restul au fost operaţiunile cu clientela, segment în care sunt incluse şi tranzacţiile derulate de jucători offshore.

În luna iunie, riscul politic a dus cursul leu/euro la un maxim al ultimilor cinci ani. În a doua jumătate a lunii iunie, moneda naţională a resimţit tensiunile politice interne şi starea de incertitudine, cursul de schimb leu/euro făcând un salt la aproape 4,6 lei/euro. Deprecierea leului din iunie 2017 a venit în contextul în care miniştrii guvernului Grindeanu au demisionat după ce PSD şi ALDE au retras sprijinul politic pentru executiv, însă premierul a refuzat să-şi dea demisia. Ulterior, PSD a decis să depună moţiune de cenzură împotriva guvernului Grindeanu, iar premierul a fost exclus din partid. Moţiunea a fost votată în Parlament şi apoi a fost desemnat un nou guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO