Bănci și Asigurări

Piaţa valutară şi-a revenit în 2015: tranzacţii zilnice de 1,5 miliarde de euro, în creştere cu 70 mil. euro

Piaţa valutară şi-a revenit în 2015: tranzacţii...

Autor: Liviu Popescu

14.01.2016, 07:00 516

Jucătorii de pe piaţa valutară de la Bucureşti au derulat, în medie, tranzacţii de 1,5 mld. euro în fiecare zi lucrătoare din anul 2015, în creştere cu aproximativ 70 mil. euro faţă de media zilnică din anul precedent, potrivit datelor BNR.

Volumul total de tranzacţii s-a ridicat în perioada ianuarie-decembrie de anul trecut la 384 mld. euro, în creştere cu 20 mld. euro faţă de anul 2014. Practic, în 2015 piaţa valutară a fost mai animată în condiţiile în care a fost stopat trendul descendent început în anul 2012.

Astfel, s-au observat o intensificare a activităţii jucătorilor străini, dar şi un volum mai ridicat al tranzacţiilor comerciale externe. Exporturile au atins în primele 11 luni din 2015 nivelul de 51 mld. euro şi este posibil ca pe parcursul întregului an 2015 să fie atins chiar un nou maxim istoric. În anul 2014, exporturile au atins 52 mld. euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Analiştii spun că din 2012 s-au redus operaţiunile swap, tranzacţii prin care două părţi schimbă sume exprimate în monede diferite, urmând să le răscumpere la o dată viitoare, ca urmare a reechilibrării bilanţurilor băncilor.

Anul 2015 a fost totuşi marcat în vară de o volatilitate ridicată în contextul crizei datoriilor din Grecia, punându-se chiar problema excluderii statului elen din zona euro din cauza acumulărilor prea mari de datorii.

2015 a început foarte slab pe piaţa valutară, volumul tranzacţiilor scăzând în prima lună a anului la aproximativ 25 mld. euro, adică o medie zilnică de 1,3 mld. euro, ceea ce a însemnat o scădere de aproximativ 30% faţă de aceeaşi lună din 2014 şi a ajuns astfel la cea mai slabă lună ianuarie din ultimii opt ani. Scăderea a fost pusă pe seama apetitului mai redus al speculatorilor străini în contextul dezechilibrelor macroeconomice, explică analiştii.

Paradoxal, peste doar două luni, adică în martie, volumul mediu zilnic al tranzacţiilor a atins maximul din 2015, adică 1,8 mld. euro. Ulterior, tranzacţiile s-au situat pe o pantă descendentă până în luna iulie (când criza din Grecia ajungea la apogeu), iar pentru restul anul s-au poziţionat în jurul valorii de 1,5 mld. euro.

Băncile au cumpărat de la clienţi valută de aproape 1,26 mld. euro în fiecare zi lucrătoare din 2015, în timp ce vânzările către clienţi s-au ridicat la 1,28 mld. euro, astfel că sistemul bancar a înregistrat în 2015 un deficit de valută. Pe parcursul anului 2014, cumpă­ră­rile de la clienţi se ridicaseră la 1,18 mld. euro, în timp ce vânzările au fost de 1,2 mld. euro.

Tranzacţiile pe piaţa valutară din statisticile BNR cuprind tranzacţiile spot (la vedere), dar şi pe cele de tip swap. Practic, prin operaţiunile swap, băncile locale cedează jucătorilor străini leii pe care îi deţin în exces şi obţin euro, finanţându-şi astfel portofoliile mari de credite în valută.

La rândul lor, jucătorii străini plasează leii astfel obţinuţi în titluri de stat româneşti. În operaţiunile swap cursul de schimb la termen este stabilit pe baza dobânzilor de pe piaţa monetară.

Cel mai ridicat volum al tranzacţiilor zilnice a fost atins în luna octombrie din 2008, când volumul tranzacţiilor se ridicase la 2,6 mld. euro. Atunci a avut loc un atac speculativ asupra leului, BNR acuzând mai multe filiale locale ale unor bănci străine că au organizat un atac speculativ asupra monedei româneşti. Pragul de 2 mld. euro al volumului zilnic al tranzacţiilor a mai fost depăşit în ianuarie 2009 şi în octombrie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO