Bănci și Asigurări

PIB-ul în S1/2018: Consumul rămâne rege, investiţiile abia se târăsc

PIB-ul în S1/2018: Consumul rămâne rege, investiţiile...

Autor: Iulian Anghel

10.09.2018, 00:05 776

Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că economia se bazează, în continuare, masiv, pe consum.

Investiţiile au contribuit la creşterea economică de 4%, înre­gistrată în primul semestru din 2018, cu abia 0,1%, în vreme ce consumul a avut o contribuţie de 3,1%. “Exportul net” (export minus import) a avut o contribuţie la creşterea eco­nomică de minus 1,6%, ceea ce arată că, în continuare, consumul se bazează puternic pe importuri.

Datele despre PIB, publicate de INS la finalul săptămânii trecute, infirmă, prin urmare, cel puţin deocam­dată, promisiunea adminis­traţiei că 2018 va fi un an al investiţiilor.

Institutul Naţional de Statistic că a publicat datele detaliate privind creşterea economică din semestrul întâi, plus 4%, o creştere foarte bună, bazată însă, în continuare, într-o pro­porţie covârşitoare, pe consumul populaţiei – plus 3% contribuţie la creş­terea economică de 4%. Consumul administraţiei a însemnat doar 0,1% din creşterea economică. Formarea brută de capital fix (investiţiile) a avut o contribuţie la creşterea economică de doar 0,1%.

Pe partea de formare a PIB, industria, cu o contribuţie la PIB de 23,6% în S 1, a crescut pe volum cu 4,3% şi a avut o contribuţie la creşterea economică de 1%.

Agricultura a mers surprinzător de bine. Cu o contribuţie la PIB de doar 2,2% agricultura a crescut, pe volum, cu 6,9%, având o contribuţie la creşterea economică de 0,2% în S1.

Comerţul, care are o contribuţie la PIB de 20,4%, a crescut, pe volum, cu 3,8%, având o contribuţie la creşterea economică de 0,8%.

Sectorul IT&C continuă perfor­manţele notabile din ultimii ani. În primul semestru din an a avut o contribuţie la PIB mai mult decât dublă faţă de agricultură - 5,6%.

În sector lucrează în jur de 180.000 de persoane, faţă de câteva milioane în agricultură. Însă IT&C a contribuit la PIB, în S1 cu 22 miliarde de lei, faţă de 8,7 miliarde de lei agricultura.

Pe total economie, valoarea adăugată brută a contribuit la creşterea economică cu 3,1%, în S1, în vreme ce impozitele nete pe produs au contribuit la creşterea economică cu 0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO