Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că economia se bazează, în continuare, masiv, pe consum.
Investiţiile au contribuit la creşterea economică de 4%, înregistrată în primul semestru din 2018, cu abia 0,1%, în vreme ce consumul a avut o contribuţie de 3,1%. “Exportul net” (export minus import) a avut o contribuţie la creşterea economică de minus 1,6%, ceea ce arată că, în continuare, consumul se bazează puternic pe importuri.
Datele despre PIB, publicate de INS la finalul săptămânii trecute, infirmă, prin urmare, cel puţin deocamdată, promisiunea administraţiei că 2018 va fi un an al investiţiilor.
Institutul Naţional de Statistic că a publicat datele detaliate privind creşterea economică din semestrul întâi, plus 4%, o creştere foarte bună, bazată însă, în continuare, într-o proporţie covârşitoare, pe consumul populaţiei – plus 3% contribuţie la creşterea economică de 4%. Consumul administraţiei a însemnat doar 0,1% din creşterea economică. Formarea brută de capital fix (investiţiile) a avut o contribuţie la creşterea economică de doar 0,1%.
Pe partea de formare a PIB, industria, cu o contribuţie la PIB de 23,6% în S 1, a crescut pe volum cu 4,3% şi a avut o contribuţie la creşterea economică de 1%.
Agricultura a mers surprinzător de bine. Cu o contribuţie la PIB de doar 2,2% agricultura a crescut, pe volum, cu 6,9%, având o contribuţie la creşterea economică de 0,2% în S1.
Comerţul, care are o contribuţie la PIB de 20,4%, a crescut, pe volum, cu 3,8%, având o contribuţie la creşterea economică de 0,8%.
Sectorul IT&C continuă performanţele notabile din ultimii ani. În primul semestru din an a avut o contribuţie la PIB mai mult decât dublă faţă de agricultură - 5,6%.
În sector lucrează în jur de 180.000 de persoane, faţă de câteva milioane în agricultură. Însă IT&C a contribuit la PIB, în S1 cu 22 miliarde de lei, faţă de 8,7 miliarde de lei agricultura.
Pe total economie, valoarea adăugată brută a contribuit la creşterea economică cu 3,1%, în S1, în vreme ce impozitele nete pe produs au contribuit la creşterea economică cu 0,9%.