Bănci și Asigurări

Pierdere de 1 mil. lei pentru Banca Carpatica în T1

Pierdere de 1 mil. lei pentru Banca Carpatica în T1

Autor: Vlad Popescu

14.05.2014, 20:45 239

Banca Carpatica avea la finele lunii martie active totale de 4,08 miliarde lei (920 milioane euro), în urcare uşoară, cu 0,5%, faţă de nivelul raportat la finele anului trecut. Comparativ cu sfârşitul lunii martie a anului trecut, activele băncii au urcat cu 11,1%.

Veniturile totale ale instituţiei au fost afectate în principal de declinul venitului net din active financiare disponibile în vederea vânzării, care a coborât la 3,4 milioane lei, faţă de 25,3 milioane lei în primul trimestru al anului trecut.

Venitul net din comisioane a coborât cu 23,8%, la 6,15 milioane lei, faţă de 8,08 milioane lei cu 12 luni în urmă, în timp ce venitul net din tranzacţionare a scăzut de la 7 milioane lei la 2,7 milioane lei.

Declinul veniturilor a fost temperat de încasările din dobânzi. Astfel, venitul net din dobânzi a crescut cu 13,4%, la 20,83 milioane lei, faţă de 18,37 milioane lei în primele trei luni ale anului trecut.

Cheltuielile operaţionale ale Băncii Carpatica s-au redus cu 18,6% în perioada analizată, la 35,9 milioane lei, faţă de 44,1 milioane lei în primul trimestru din 2013.

Activul total al băncii a crescut în principal ca urmare a majorării activelor financiare disponibile în vederea vânzării, care au urcat cu 34% în bază anuală, respectiv cu 31% faţă de finele anului trecut.

Soldul net al creditelor a urcat cu 0,8% în primele trei luni din acest an, la 1,236 miliarde lei. În acelaşi timp, valoarea depozitelor s-a redus cu 1,6%, la 2,775 miliarde lei.

Banca avea la 31 martie o reţea formată din 129 unităţi, faţă de 137 la finele anului trecut, şi 1.055 angajaţi.

Conducerea Băncii Carpatica şi-a propus să găsească până în septembrie o variantă de fuziune care să susţină propulsarea în Top 10, cu păstrarea numelui, având şi susţinerea acţionarului majoritar, Ilie Carabulea, în ciuda unor probleme de comunicare iniţiale, afirmă CEO-ul băncii, Johan Gabriels.

"Trebuie precizat că banca nu este de vânzare. Cred că nu s-a înţeles bine. Eu nu vând banca, pentru că nu este de vânzare. Ceea ce eu am spus este că avem ţinte agresive de creştere şi de a obţine o poziţie de Top 10. Şi vrem să o facem sub numele de Carpatica şi sub licenţa pe care o avem. Provocarea pe care o avem este de a atrage portofoliu, de a atrage o altă parte cu care să ne adunăm eforturile şi de aceea am ales o fuziune. O fuziune este ca o căsătorie. Două părţi se unesc. Avantajul nostru ca bancă este că suntem lichizi, iar lichiditatea este aur. Avem un raport credite/depozite de 60%. Avem mai multe depozite decât credite", a declarat recent într-un interviu pentru MEDIAFAX CEO-ul băncii, Johan Gabriels.

Acţiunile Băncii Carpatica au închis miercuri pe bursa de la Bucureşti în scădere cu 1,23%, la 0,0641 lei. La acest preţ, capitalizarea de piaţă a băncii se ridică la 201 milioane lei (45,5 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO