Bănci și Asigurări

Pierderi pentru bănci de peste 200 mil. euro în T3, mai mari decât pe tot anul trecut

Pierderi pentru bănci de peste 200 mil. euro în T3, mai mari decât pe tot anul trecut

Autor: Marius Radu - Mediafax, Mihaela Claudia Medrega

21.11.2011, 00:07 1700

Pierderea cumulată din sistemul bancar raportată la sfârşitul lunii septembrie de 765 milioane de lei (circa 176 mil. euro) a depăşit cu 62% nivelul raportat în ace­eaşi perioadă a anului trecut, de 474 milioane de lei, potrivit unor surse bancare.

Posibilitatea ca sistemul bancar să ră­mână pe pierdere şi în 2011 este din ce în ce mai mare având în vedere şi ameninţarea ca băncile-mamă să taie finanţările în euro. Pe întreg anul 2010, sistemul bancar a avut o pierdere netă de 304 milioane de lei, pentru prima dată din 1999, în condiţiile în care 20 de bănci au înregistrat profit, iar 22 de instituţii de credit au avut rezultate negative.

Pierderile înregistrate de bănci în T3 vin în contextul în care portofoliile de credite continuă să se afle sub presiune, iar o parte importantă din profiturile operaţionale merge în provizioane. Reintrarea sistemului bancar pe pierdere în al treilea trimestru şi ponderea record de 23% pe care au atins-o în septembrie creditele neperformante au pus presiune pe capitalurile băncilor, unele fiind în curs să opereze majorări.

Până acum băncile s-au conformat solicitărilor BNR de consolidare a capitalului, însă presiunea sub care au intrat multe bănci-mamă care au nevoie de miliarde de euro pentru propriul capital ar putea complica situaţia, fiind posibil ca unele bănci să suspende total creditarea. Creditele neperformante au crescut spectaculos de la începutul crizei, iar ascensiunea a continuat şi în 2011. Ponderea creditelor care înregistrează restanţe mai mari de 90 de zile în totalul portofoliilor de credite ale băncilor a urcat cu 2,5 puncte procentuale în ultimul an şi a ajuns la 14,2% în septembrie. Creditele cu întârzieri mai mari de 90 de zile la plata ratelor sunt trecute de bănci în categoria pierdere şi sunt provizionate integral. Provizioanele băncilor au continuat trendul ascendent şi au depăşit pentru prima dată suma de 30 miliarde de lei, pe fondul acumulării de noi credite neperformante. Doar în trimestrul trei instituţiile de credit au înregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei, conform surselor citate.

BCR, cea mai mare bancă din sistem după active, a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar după ce a raportat un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 mil. euro).

BRD - SocGen, a doua cea mai mare bancă, a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 382 mil. lei (90 mil. euro), după standardele româneşti de contabilitate, în scădere cu 19% faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut. ÎnT3, câştigul BRD s-a limitat la 100 de milioane lei.

Deşi s-au menţinut în teritoriul pozitiv, unele bănci din vârful clasamentului au avut câştiguri mai mici comparativ cu trimestrele anterioare sau cu primele nouă luni din 2010. UniCredit Ţiriac Bank a anunţat un profit de 153 milioane lei (36,4 mil. euro) în primele nouă luni, de la câteva milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au revizuit portofoliul şi constituit provizioane semnificative.

Banca Transilvania a avut un profit de 106,9 mil. lei, cu 53% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, ca urmare a scăderii costurilor cu provizioanele.

Cum rămâne cu sucursalele şi salariaţii? Rezultatele tot mai slabe ale sistemului s-au reflectat mai ales în reţeaua teritorială, care s-a restrâns cu 100 de unităţi de la începutul anului, de la 6.170 la 6.070 de sucursale şi agenţii, din care 40 au ieşit din circuit în trimestrul al treilea. La nivelul salariaţilor ajus­ta­rea a fost mult mai puţin abrup­tă, ieşirile din sistem însumând 230 de angajaţi, de la 66.750 la 66.520 salariaţi.

În primele şase luni, profitul sistemului bancar a scăzut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie, faţă de 373 milioane lei în martie, pe fondul majorării de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale băncilor cu rezultate negative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO