Bănci și Asigurări

Pierderile companiilor de asigurări s-au înjumătăţit anul trecut, la 10 mil. euro

Pierderile companiilor de asigurări s-au înjumătăţit anul trecut, la 10 mil. euro

Autor: Adrian Dumitrache, Ciprian Botea

24.05.2011, 23:50 408

Piaţa asigurărilor a înregistrat anul trecut o pierdere agregatăde aproximativ 41 mil. lei (9,7 mil. euro), cu 60% mai mică decâtîn 2009, când rezultatul negativ depăşise 100 mil. lei, potrivitdatelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

"Reducerea pierderilor la nivelul industriei arată căasigurătorii, într-un an de criză, au fost mai atenţi cucheltuielile şi în acest context au reuşit să-şi îmbunătăţeascărezultatul net", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA,prezentă la Forumul Internaţional de Asigurări-Reasigurări.

Aproape jumătate din cele 43 de companii de asigurări active lasfârşitul lunii decembrie au raportat pentru 2010 o pierderecumulată de 277 mil. lei (65 mil. euro), cu 34% mai puţin decât înanul anterior. Profiturile înregistrate de ceilalţi asigurători auînsumat 235 mil. lei (circa 55 mil. euro).

Industria de asigurări a înregistrat pierderi începând din 2006,valoarea cumulată a acestora depăşind un miliard de lei, ceea ce aforţat acţionarii să aducă sute de milioane de euro la capital.Numai anul trecut majorările de capital au însumat 400 mil. lei (94mil. euro), potrivit datelor CSA.

"Un număr de 19 societăţi au efectuat majorări de capital în2010. Creşterea capitalului demonstrează că acţionariiasigurătorilor doresc să îşi susţină afacerile pe piaţa românească,în pofida scăderii temporare a subscrierilor, care este unaconjuncturală", a mai spus Toncescu.

Valoarea cumulată a capitalului tuturor asigurătorilor era de4,18 miliarde lei la sfârşitul anului trecut, în creştere cu 5%comparativ cu nivelul din decembrie 2009.

Toncescu a adăugat că există semnale că mai mulţi investitoristrăini sunt interesaţi să intre pe piaţa locală de asigurări, darcă nimeni nu doreşte să vândă.

Anul trecut au intrat pe piaţă gigantul francez AXA, care apreluat Omniasig Life, şi grupul german Ergo.

Datele Comisiei de Supraveghere arată că investitorii străini auo pondere de peste 88% din capitalul social al companiilor deasigurări. Francezii, austriecii şi olandezii deţin cele mai mariponderi din piaţa asigurărilor.

Reducerea pierderilor înregistrate de companiile de asigurărivine în contextul în care majoritatea jucătorilor mari şi-auîmbunătăţit anul trecut rezultatul net sau chiar au trecut de pepierdere pe profit.

De exemplu, BCR şi Ardaf au raportat anul trecut profituri de14,4 mil. lei şi respectiv 266 mil. lei, în condiţiile în care în2009 pierderea cumulată a celor două companii fusese de 145 demilioane de lei.

Totodată, Astra - cea mai mare companie din piaţa asigurărilor -şi-a majorat de 2,5 ori profitul net compararativ cu 2009, până la21,4 milioane lei, în timp ce Generali şi BCR Asigurări de Viaţă auraportat creşteri de două cifre ale profiturilor.

Cea mai mare creştere a profitului net a fost anunţată însă deAsirom. Compania a înregistrat un rezultat net de 18,5 milioanelei, de 3,8 ori peste nivelul din anul anterior.

Totodată, asigurătorii au reuşit să-şi reducă pierderile încontextul în care ponderea asigurărilor Casco în portofoliul totala scăzut, tarifele de răspundere civilă auto au fost mai mari decâtîn 2009, iar multe companii au reuşit să găsească soluţii de arepara mai ieftin autovehiculele avariate. Şi aceasta în contextulîn care poliţele auto reprezintă segmentul cu cel mai ridicat gradde daunalitate, unu din două contracte Casco aducând pierdericompaniilor de asigurări.

Piaţa asigurărilor s-a redus cu 5,7% anul trecut, volumulprimelor brute subscrise coborând sub pragul de 2 mld. euro.Declinul s-a accentuat în primul trimestru din 2011, când afacerileasigurătorilor au scăzut cu 6,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO