Bănci și Asigurări

Pieţele au un moment de respiro: Germania a avut creştere economică anul trecut. Totuşi, ritmul de creştere de sub 0,5% la cele mai puternice două economii din UE ridică semne de întrebare despre sănătatea zonei euro

Pieţele au un moment de respiro: Germania a avut...

Autor: Ştefan Stan

12.02.2016, 09:40 1240

Economia Germaniei a rămas aproape de repaus, cu o creştere economică de 0,3%, în ciuda exporturilor slabe şi a tumultului de pe pieţele financiare, conform datelor publicate vineri dimineaţă, scrie Wall Street Journal. 

Creşterea economică modestă a fost în mare parte susţinută de consumul domestic, care a depăşit aşteptările. 

Creşterea economică s-a menţinut la nivel cu trimestrul precedent, conform estimărilor analiştilor. Unii economişti deja avertizaseră că cea mai puternică economie din zona euro ar fi trecut deja pe minus la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care climatul economic global s-a deteriorat puternic, iar Germania s-a confruntat cu o serie de probleme majore. 

Pe lângă consum, o pondere mare în creşterea economică a Germaniei a avut-o comerţul, care a crescut în ultimele trei luni din 2015, în condiţiile în care exporturile de bunuri au scăzut în T3 - un semnal că firmele au simţit cererea mai slabă din China, Rusia şi alte economii emergente. 

Cererea domestică a reuşit totuşi să propulseze cea mai puternică economie europeană, pe fondul unei puteri de cumpărare crescute în urma majorărilor salariale şi angajărilor din economie, dar şi a scăderii preţului la combustibil şi energie, care a generat venit disponibil pentru gospodării. 

Totuşi, cheltuielile publice au crescut, în condiţiile în care guvernul se luptă să facă faţă cu un val de imigranţi. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO