Bănci și Asigurări

Pieţele valutară şi monetară s-au calmat după rezultatul alegerilor prezidenţiale. Cursul valutar a scăzut cu 1,4%, spre 5 lei/euro, leul câştigând teren, iar ROBOR la 3 luni a coborât sub 7,3%. Şi costul de finanţare al statului pe 10 ani a scăzut abrupt la 7,4%, de la peste 8% anterior. Ce urmează? Ce spun analiştii?

Cum s-au reflectat alegerile prezidenţiale din România, câştigate de Nicuşor Dan, asupra pieţelor financiare?

Autor: Claudia Medrega

20.05.2025, 00:07 3749

Analiştii salută reducerea riscului politic, spunând şi că retrogradarea ratingului suveran al României nu mai este un motiv major de îngrijorare deocamdată, victoria lui Nicuşor Dan trebuind să întărească convingerea că economia românească va fi stabilizată  Însă, tot analiştii atenţionează că această victorie este doar un prim pas din drumul lung şi complicat pe care îl are România de parcurs, având în vedere că trebuie desemnat un prim-ministru şi format un nou guvern, care să fie votat de Parlament. Iar ulterior executivul trebuie să vină şi cu un plan credibil de consolidare fiscală.

Pieţele financiare au reacţionat la rezultatul alegerilor prezidenţiale din România, victoria lui Nicuşor Dan aducând o calmare a tensiunilor vizibile anterior în perioada dintre cele două tururi de alegeri. Pe piaţa valutară, cursul de referinţă a scăzut ieri cu 1,4%, spre 5,03 lei/euro, leul câştigând teren, iar pe piaţa interbancară ROBOR la 3 luni a coborât sub 7,3%. Şi costul de finanţare al statului pe 10 ani a scăzut abrupt la 7,4%, de la peste 8% anterior. Nicuşor Dan (primarul Bucureştiului) a câştigat alegerile prezidenţiale cu circa 54% din voturi, în timp ce contracandidatul George Simion, liderul partidului de extremă dreapta Alianţa pentru Unitatea Românilor, a obţinut aproximativ 46% din voturi. Victoria decisivă a fost alimentată de cea mai mare prezenţă la vot a românilor din ultimii 30 de ani, de aproape 65%.

Nicuşor Dan s-a  angajat să sprijine un guvern proeuropean şi să stabilizeze economia.

Chiar dacă îngrijorările s-au mai temperat odată cu acest rezultat, rămân problemele legate de deficitul bugetar mare al României, care trebuie ajustat, şi deficitul de cont curent semnificativ, într-o economie care a frânat puternic.

Analiştii salută reducerea riscului politic, spunând şi că retrogradarea ratingului suveran al României nu mai este un motiv major de îngrijorare, victoria lui Nicuşor Dan trebuind să întărească convingerea că economia românească va fi stabilizată.

Însă, tot analiştii atenţionează în rapoartele lor că această victorie este doar un prim pas din drumul lung şi complicat pe care îl are România de parcurs, având în vedere că trebuie desemnat un prim-ministru şi trebuie format un nou Guvern, care să primească şi votul Parlamentului. Iar ulterior executivul trebuie să vină şi cu un plan credibil de consolidare fiscală, care să convingă inclusiv Comisia Europeană (cu care există o înţelegere a autorităţilor române privind reducerea deficitului bugetar la 7% în anul 2025), dar să convingă şi investitorii străini şi agenţiile de rating.

Şi BNR a atenţionat săptămâna trecută, după şedinţa de politică monetară, că un pachet credibil de consolidare bugetară este crucial, banca centrală recomandând şi utilizarea la maximum a fondurilor europene.

Cursul de referinţă anunţat ieri la prânz de BNR a fost de 5,0315 lei/euro, cu 1,41% sub nivelul de vineri. Anterior, cursul valutar anunţat de banca centrală depăşise în 6 mai pentru prima dată în istorie pragul de 5 lei/euro, după rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale şi demisia Guvernului Ciolacu 2, iar moneda naţională a atins un nivel maxim faţă de euro în data de 8 mai, când cursul a urcat la 5,122 lei/euro.

Pe piaţa interbancară, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut ieri la 7,26%, de la nivelul de 7,39% cu cât a închis săptămâna trecută, după cum indică datele BNR. ROBOR la 3 luni este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente ale companiilor în lei.

Şi costurile de finanţare ale statului pe 10 ani au scăzut abrupt ieri spre 7,4%, faţă de 8% vineri. Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani erau cotate ieri cu o rată de referinţă de 7,41% pe piaţa secundară, în coborâre de la 8,01% vineri şi maximul de 8,55% atins pe 8 mai, potrivit datelor BNR.

Analiştii băncii americane JP Morgan menţionează într-un raport că victoria lui Nicuşor Dan în alegerile prezidenţiale din România reduce riscurile politice viitoare, amintind că acesta este orientat spre reformă (dovedit ca primar al Bucureştiului) şi vrea să-l propună pe Ilie Bolojan ca prim-ministru, care este, de asemenea, orientat spre reformă şi are mai multă experienţă decât Dan.

Retrogradarea ratingului României la un nivel nerecomandat investiţiilor este acum mai puţin probabilă după acest rezultat al alegerilor, mai arată JP Morgan, atenţionând însă că nu este ceva de exclus urmând să depindă de planurile fiscale pe termen mediu.

Referindu-se la piaţa valutară, JP Morgan spune că „o devalorizare moderată este acum scenariul principal, probabilitatea unei deprecieri accentuate fiind substanţial redusă”, iar BNR va urmări să menţină cursul leu/euro stabil în timp ce se formează un nou guvern, urmând să reia ulterior  deprecierea treptată. Previziunile JP Morgan pentru cursul valutar sunt de 5,10 lei/euro la final de T2/2025, 5,18 lei/euro la final de T3 şi 5,25 lei/euro la finalul anului 2025, pentru c aîn T1/2026 să ajungă la 5,32 lei/euro.

„Procesul de formare a unei majorităţii rămâne dificil, mai ales având în vedere incertitudinea legată de conducerea PSD. În cel mai bun scenariu, un guvern ar putea format până la jumătatea lunii iunie, iar un pachet fiscal ar putea fi, în cel mai bun scenariu, aprobat până la sfârşitul lunii iunie”, se arată în nota JP Morgan.

Nicio majoritate politică nu se poate forma fără PSD, dar nu este clar dacă acest partid va fi în guvern sau va sprijini un guvern minoritar, această opţiune fiind instabilă, susţine JP Morgan.

Şi analiştii de la grupul austriac Erste, care controlează BCR în România, susţin că România mai are un drum lung de parcurs, deoarece trebuie să fie numit un nou prim-ministru, iar guvernul va trebui să prezinte o consolidare fiscală credibilă. “Pentru noul preşedinte, numirea unui nou prim-ministru va fi o prioritate”, notează Erste.

În viziunea analiştilor austrieci victoria lui Dan în România poate aduce o oarecare relaxare a pieţelor, cu o oarecare presiune de apreciere asupra cursului de schimb şi scăderea randamentelor pe termen lung. “Săptămâna trecută, leul românesc pare să fi găsit un nou nivel de echilibru, deoarece EURRON a oscilat în jurul nivelului de 5,10, în timp ce randamentele pe termen lung erau aproape de 8,0. Victoria lui Dan ar trebui să întărească convingerea că economia românească va fi stabilizată”, se mai menţionează în raportul Erste.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels