Bănci și Asigurări

Pilonul II in sanatate le poate aduce 700 mil. euro asiguratorilor

Pilonul II in sanatate le poate aduce 700 mil. euro asiguratorilor

Theodor Alexandrescu: Serviciile medicale reprezinta o nevoie sociala imediata. Daca la pensiile private trebuie sa astepti douazeci de ani pentru a vedea rezultatul reformei, aici beneficiul il vezi imediat.

17.04.2009, 00:00 1407

Reformarea sistemului public de sanatate prin introducerea unor fonduri private, asa cum s-a intamplat in sistemul de pensii, este urmatoarea mare oportunitate de business pentru firmele de asigurari, potentialul acestei piete fiind de 600-700 mil. euro si de circa 10 milioane de clienti, afirma Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, a doua companie din piata asigurarilor de viata.

Ministrul sanatatii Ion Bazac a declarat la inceputul anului intr-un interviu acordat ZF ca analizeaza introducerea unui sistem similar pilonului II din pensii (pensiile private obligatorii), termenul avansat de el fiind sfarsitul acestui an sau 2010. In regiune, astfel de sisteme functioneaza deja in Slovacia si in Cehia.
"Practic, in momentul de fata statul spune ca plateste tot, dar nu este asa, deoarece nu iti ofera toate serviciile, iar calitatea lor este proasta. Singura solutie este ca asiguratul sa plateasca voluntar costul acestor servicii cash sau printr-o asigurare de sanatate. Costul serviciilor medicale este insa mare, nu toti si-l pot permite. Reforma in sanatate este o mare oportunitate, aceasta piata poate ajunge la 600-700 de milioane de euro", spune Alexandrescu.
Introducerea pilonului II in sistemul de sanatate ar insemna ca o parte din contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS) platite de angajati si de angajatori sa fie virate catre fonduri private de asigurari de sanatate, administrate de asiguratori, care ofera anumite servicii medicale in schimbul acestor sume.
"Serviciile medicale reprezinta o nevoie sociala imediata. Daca la pensiile private trebuie sa astepti douazeci de ani pentru a vedea rezultatul reformei, aici beneficiul il vezi imediat", sustine seful AIG Life.
In prezent, CASS este de 5,5% din salariul brut la angajat si de 5,2% din fondul de salarii la angajator. Recent, guvernul a anuntat ca intentioneaza sa majoreze aceasta contributie cu circa un punct, atat pentru angajati, cat si pentru firme. In pensii, de exemplu, 2% din salariul brut al angajatilor merge la fondurile private, nivelul urmand sa ajunga la 6% pana in 2016. Fondurile de pensii private obligatorii au 4,7 milioane de clienti.
 
Cel mai dezvoltat sistem, in Slovacia
"Problema fundamentala cu care se confrunta toate tarile este cea demografica: un numar tot mai mic de persoane active trebuie sa sustina tot mai multi pensionari. Raportul se schimba dramatic si se aplica atat la sistemul de pensii, cat si la cel de asigurari de sanatate. In mod evident este necesara o schimbare a sistemului", spune Bogdan Belciu, manager al companiei de consultanta AT Kearney Romania.
El afirma ca cel mai dezvoltat sistem de fonduri private de sanatate este cel din Slovacia. Introducerea unui astfel de sistem ar putea dura insa ani buni, asa cum s-a intampla si in cazul pensiilor private.
"Primul pas in aceasta reforma ar trebui sa fie stabilirea unui pachet minim de servicii medicale de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care sa arate ce acopera statul si in ce proportie", explica seful AIG Life. Mai multi ministri ai sanatatii au promis pana acum stabilirea unui pachet de servicii medicale de baza, care sa arate clar care servicii sunt acoperite de stat si care trebuie platite de contribuabili, dar acesta nu a fost inca lansat.
Un alt pas ar fi introducerea coplatii, care ar putea avea loc in vara. Aceasta inseamna ca cei care apeleaza la sistemul public vor plati o parte din costul serviciilor medicale. Ulterior, o parte din contributiile platite catre bugetul asigurarilor de sanatate ar trebui directionate in sistemul privat.