Bănci și Asigurări

PIN-ul poate fi schimbat de la ATM

18.07.2003, 00:00 3596



Nu va convine PIN-ul cardului? E prea greu de tinut minte? Acum exista banci care la bancomatele proprii iti permit sa-ti schimbi PIN-ul. Din cele 14 retele nationale de ATM-uri detinute de tot atatea banci, doar Banca Transilvania, BRD, Banca Romaneasca, Carpatica, Romexterra si Piraeus Bank permit posesorilor de card schimbarea PIN-ului de la automatul bancar. Costul operatiunii difera de la banca la banca intre gratuit si pana la 100.000 lei.



Reteaua de ATM-uri a celor sase banci numara 571 de aparate, ceea ce inseamna ca, in prezent, unul din patru ATM-uri permite schimbarea de PIN.



Aceasta facilitate este importanta pentru ca pana la urma ajuta la o mai buna utilizare a cardurilor, parolele fiind retinute mult mai usor. Astfel, un PIN greu de memorat se poate transforma in orice combinatie simpla ca de exemplu si 1111. Se poate ajunge chiar la utilizarea unei singure parole pentru toate cardurile detinute.



Potrivit www.no-cash.ro pe viitor o serie de alte banci intentioneaza sa introduca facilitatea schimbarii de PIN la ATM, una dintre acestea fiind Commercial Bank of Greece. De asemenea, dintre cele care ofera acest serviciu, se intentioneaza comisionarea lui, asa cum este cazul la BRD.



Potrivit Regulamentului 4/2002 privind tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica, "PIN (Personal Identification Number) este codul personal atribuit biunivoc de catre emitent unui detinator de card, cod care permite identificarea detinatorului cardului atunci cand acesta utilizeaza un terminal; acolo unde plata cu card se poate face prin transfer electronic de date PIN poate fi considerat ca echivalentul electronic al semnaturii detinatorului cardului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO