Bănci și Asigurări

Piperea: Şase companii de colectare de creanţe au de recuperat creanţe de 7 mld. euro

Gheorghe Piperea: În Consiliul de Administraţie al băncilor, găsiţi oameni care în acelaşi timp sunt acţionari, rude sau prieteni cu acţionarii sau membrii din CA ai acestor societăţi de colectare de creanţe

Gheorghe Piperea: În Consiliul de Administraţie al băncilor, găsiţi oameni care în acelaşi timp sunt acţionari, rude sau prieteni cu acţionarii sau membrii din CA ai acestor societăţi de colectare de creanţe

Autor: Mediafax

16.11.2017, 00:05 965
Avocatul Gheorghe Piperea a declarat, miercuri, că în România aproximativ 1,1 milioane de dosare aflate pe rolul instanţelor sunt pentru recuperarea creanţelor şi că acestea se ridică la 6-7 miliarde de euro.
 
„Este vorba despre 1,1 milioane de dosare (pentru recuperare de creanţe - n. red.) care în momentul de faţă sunt pe rol. Totalul dosarelor din instanţă, absolut toate litigiile în care sunt implicaţi românii, instituţiile publice sau instituţiile private, este de 2,5 milioane. Jumătate sunt concentrate în porto­foliul unui număr de şase sau şapte societăţi de colectare de creanţe“, a susţinut avocatul Piperea la o dezbatere în Comisia economică a Senatului, unde au fost abordate aspecte privind modul în care se reflectă asupra con­suma­torului activitatea de recuperare.
 
Piperea a precizat că este vorba de creanţe nominale în valoare de 6-7 mi­liarde de euro.
 
„Este vorba despre un mod foarte ciudat în care se realizează aceste cesiuni de creanţe, este ţintit. Este ţintită şi pentru că în interiorul acestei pieţe rolurile sunt interşanjabile. Adică în consiliul de administraţie al băncilor găsiţi oameni care în acelaşi timp sunt acţionari, rude sau prieteni cu acţionarii sau membrii din CA ai acestor societăţi de colectare de creanţe. De asemenea, aceste creanţe se cumpără cu credite pe care colectorii de creanţe le iau, le accesează de la băncile respective. De asemenea, aceste credite sunt garantate chiar cu portofoliul de credite neperfor­mante şi aceste lucruri nu se pot face cu oricine, nu se pot face în văzul tuturor, la lumină“, a mai spus avocatul. Totodată, Piperea a afirmat că un contract de credit bancar are titlu executoriu.
 
„Ceea ce înseamnă că banca nu trebuie să vă dea în judecată pentru a începe executarea silită, ea se duce la executor şi executorul se ocupă după aceea de încuviinţare şi toate celelalte. Singurul lucru care vă rămâne este să faceţi o contestaţie la executare în care să explicaţi că creanţa, de fapt, a fost prescrisă, a fost plătită sau s-a calculat mult mai mult decât este“, a subliniat Piperea.
 
Celor care se confruntă cu abuzuri din partea recuperatorilor, avocatul le-a recomandat să trimită o sesizare către ANPC.
 
„Cel mai simplu mod de a lupta contra acestui tip de abuz, că este un abuz, este să trimită, chiar şi prin e-mail, o sesizare către ANPC, ca cei de la ANPC să ia măsuri. Cât de repede iau aceste măsuri, rămâne de văzut“, a mai spus Piperea.
 
Preşedintele Comisiei economice a Senatului, liberalul Daniel Zamfir, a precizat că în circuitul parlamentar se află două proiecte de lege prin care se propune limitarea dobânzii penaliza­toare şi faptul că un contract de credit nu poate fi titlu executoriu.
 
„Săptămâna viitoare va intra în dezbatere un proiect de lege care stabileşte foarte clar că contractele nu mai reprezintă titluri executorii”, a spus senatorul PNL.
 
Iasmina Ardelean, iasmina.ardelean@mediafax.ro
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO