Bănci și Asigurări

Piraeus incheie vara cu vanzari si profit record

Piraeus incheie vara cu vanzari si profit record

Catalin Parvu, director general al Piraeus Bank pe retail si operatiuni: Ma astept sa realizam un profit de 15 sau chiar 18 milioane de euro pe intreg anul 2007.

10.09.2007, 19:52 19

Grecii de la Piraeus incep sa vada primele efecte ale investitiilor masive in dezvoltarea afacerilor si asupra contului de profit. In primele sapte luni banca a facut un profit brut de 8,6 milioane de euro, fata de 3,8 milioane de euro, cat obtinuse pe tot anul 2006, in timp ce activele au crescut de peste doua ori de la inceputul anului.
Catalin Parvu, director general al Piraeus Bank Romania responsabil cu coordonarea diviziilor Retail si Operatiuni, spune ca expansiunea puternica a creditarii a permis si accelerarea profitului.
"Am avut o crestere cu 400 de milioane de euro a soldului de credite de retail, care au dobanzi mai mari si comisioane mai mari de acordare", explica Parvu, care a fost cooptat in echipa de conducere a Piraeus Bank in iarna trecuta. Si pe zona de corporate soldul finantarilor a crescut cu 300 de milioane de euro, iar chiar daca in acest caz marja de dobanda este mai mica, banca obtine venituri mai mari din comisionarea operatiunilor derulate de clienti.
El noteaza ca si Trezoreria a avut o contributie importanta, realizand mai mult de un sfert din acest profit.
"Ma astept sa realizam un profit de 15 sau chiar 18 milioane de euro pe intreg anul 2007", spune seful retailului Piraeus. Initial, oficialii Piraeus estimau o dublare a profitului brut in 2007 fata de 2006, la ceva mai mult de 7 milioane de euro.
Expansiunea activelor, care in august au depasit 2 miliarde de euro plecand de la 850 de milioane in decembrie trecut, a fost sustinuta de accelerarea puternica a creditarii pe zona de retail.
Soldul total al creditelor acorate de banca a urcat de la 692 de milioane de euro in decembrie trecut la 1,7 miliarde de euro in august.
In cadrul acestora, finantarile pentru persoane fizice au urcat de la 130 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut la peste 600 de milioane de euro in august. Astfel, creditele de retail au ajuns sa aiba o pondere de circa 35% in totalul finantarilor, iar Parvu considera ca ponderea ar putea sa urce la 40% pana la sfarsitul anulu.
In ultimele doua luni soldul total al creditelor a urcat cu circa 150 de milioane de euro lunar. August a fost de altfel cea mai buna luna pentru Piraeus din istorie, in special pe zona de retail.
El spune ca expansiunea puternica a afacerilor a fost permisa de sustinerea puternica din partea actionariatului, dar si de conditiile favorabile de piata.
Banca a primit numai de la inceputul anului infuzii de capital de 220 de milioane de euro, ajungand la 270 de milioane de euro.
Piraeus a inceput de anul trecut sa isi extinda reteaua teritoriala, ajungand acum la 75 de unitati operationale. Pana la sfarsitul anului numarul ar trebui sa urce la 110.
Vanzarile pe zona de retail au urcat "spectaculos" noteaza Parvu, ajungand la aproape 100 de milioane in august, fata de 15 milioane de euro in decembrie anul trecut.
"Ne-am concentrat la inceput pe creditul de nevoi personale, pe care l-am facut unul dintre cele mai competitive, din perspectiva pretului, a conditiilor si a timpului de acordare", explica seful retailului Piraeus.
Un rol important in imbunatatirea vanzarilor l-au avut si canalele alternative de distributie. Ponderea acestora in vanzarile de credite a urcat la 39% in iulie si august, fata de 18% in decembrie trecut.
Piraeus lucreaza in prezent cu circa 100 de brokeri de credite, dar a dezvoltat si o forta proprie de "ofiteri mobili". Numai in august "forta mobila" de 40 de ofiteri a vandut credite de 3 milioane de euro.
Pe langa imbunatatirea fortei de vanzari, Piraeus a trebuit sa isi dezvolte si partea de back-office (aprobarea dosarelor si urmarirea creditelor). Pe partea de aprobare personalul s-a triplat, ajungand in prezent la aproape 80 de ofiteri, care analizeaza zilnic 1.000 de dosare de credit. Parvu spune ca in aceste conditii a reusit sa reduca timpul de raspuns la circa 48 de ore, dar mai are pana sa ajunga la tinta propusa, de 24 de ore.
In paralel banca a dezvoltat si un departament de urmarire a creantelor.
"Tot ce se acorda, circa 16.000 de facilitati de credit lunar, genereaza activitati de colectare. Urmarim zilnic restantele si ce actiuni intreprindem. Fara aceste activitati bine organizate, nu poti sa ai controlul asupra portofoliului", spune Parvu, care noteaza ca intarzieri la plata apar "mereu" si trebuie atentie ca acestea sa nu se transforme in probleme. Portofoliul de credite al Piraeus este curat, spune el, rata restantelor fiind sub media sistemului.
In ceea ce priveste portofoliul de produse pe zona de retail, banca a lansat recent un credit imobiliar, la care ofera o perioada de sase luni in care nu percepe dobanda.
Totodata, au fost promovate si cardurile de credit, vanzarile crescand de la 2.900 de unitati in semestrul al doilea din 2006 la 11.500 in primele sapte luni ale anului.
Parvu spune ca analizeaza lansarea unei variante de credit imobiliar cu dobanda fixa pentru o perioada determinata, dupa modelul aplicat deja de mai multi jucatori, pentru ca asta cere piata.
Clientii pot ajunge sa aiba "surprize placute sau neplacute", noteaza el, daca banca nu este transparenta in ceea ce priveste modul de stabilire a dobanzii dupa ce sfarsitul perioadei in care dobanda este fixa. Piraeus calculeaza dobanda la credite in functie de un indicator de pe pietele monetare (LIBOR la lei, respectiv EURIBOR la euro, la care adauga o marja pe care o comunica in prealabil).
In alta ordine de idei, directorul Piraeus spune ca banca a fost solicitata insistent de mai multe societati de administrare de fonduri de pensii, pentru a distribui unitati de fond si va selecta un colaborator dintre acestea. Ulterior va fi luata in considerare si dezvoltarea de produse de tip bank assurance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO