Bănci și Asigurări

Piraeus preia active de 1,2 mld. lei şi pasive de 1,4 mld. lei de la ATE Bank

Piraeus preia active de 1,2 mld. lei şi pasive de 1,4...

Autor: Ciprian Botea

21.05.2013, 21:41 989

Piraeus Bank România, care preia majoritatea activelor şi pasivelor ATE Bank, a încheiat anul 2012 cu o pierdere netă de 95 milioane de lei (21 mil. euro), în condiţiile în care a încercat să controleze costurile prin reducerea personalului cu 10% şi închiderea a 34 de sucursale şi agenţii.

Banca a avut venituri nete din dobânzi de 228 milioane de lei anul trecut, în scădere cu 10% faţă de anul anterior. Performanţa băncii a fost afectată şi de creşterea cu opt puncte procentuale a ponderii creditelor neperformante, până la 26,3%. La sfârşitul lui 2012, soldul provizioanelor pentru credite se ridica la 341 milioane de euro (1,5 miliarde de lei).

Grecii administrau la sfârşitul lunii decembrie active de 7,8 miliarde de lei şi aveau un portofoliu de credite de 4,45 miliarde de lei. Soldul creditelor a scăzut cu echivalentul a o jumătate de miliard de lei pe parcursul anului trecut. Depozitele atrase de la clientelă s-au diminuat în acelaşi timp cu 4%, până la 3,9 miliarde de lei.

Piraeus urmează să preia în urma unui proces de divizare a ATE Bank active de 1,2 mld. lei şi pasive de 1,4 mld. lei, adică mai mult de 90% din bilanţul băncii. ATE Bank, care urmează să fie preluată de omul de afaceri Dorin Umbrărescu, va rămâne cu active de circa 100 mil. lei şi depozite atrase de la clientelă de 62 milioane de lei. Aproape jumătate din active sunt titluri de stat.

Chiar dacă a intrat pe pierdere anul trecut, Piraeus a rambursat în ianuarie o linie de credit de 50 de milioane de euro de la banca-mamă. Apoi, a fost nevoită ca în nume propriu să acorde un împrumut subordonat de 50 de milioane de euro în favoarea ATE Bank România pe şase ani în condiţiile în care aceasta risca dizolvarea din cauza ieşirii din parametrii de capitalizare. De asemenea, ATE a primit un credit de 24 mil. euro de la Piraeus Bank Grecia, bani luaţi de la fosta ATE Bank Grecia.

ATE Bank a încheiat anul trecut cu o pierdere de 253 milioane de lei (57 mil. euro), cu 25% peste nivelul din anul anterior.  Veniturile nete din dobânzi s-au prăbuşit la numai 2,5 milioane de lei, faţă de 42 milioane de lei în 2011.

Grecii de la Piraeus au dat asigurări BNR că vor continua să susţină financiar Piraeus Bank România pentru a putea să absoarbă activele şi pasivele preluate de la ATE.

ATE Bank România fusese trecută în a doua jumătate a anului trecut sub controlul grupului elen Piraeus după intrarea în lichidare a băncii-mamă din Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO