Bănci și Asigurări

Plafonul de dobândă de 7% impus de Finanţe încetineşte şi creditul guvernamental

Autor: Claudia Medrega

27.10.2010, 23:47 22

Trezoreria a atras sume mai mici de la bănci în ultimele luni,în condiţiile în care a impus un plafon de 7% pe an pentrurandamentul la titlurile de stat vândute, creditul guvernamentalcoborând în septembrie pentru a doua lună consecutiv, la 54,1 mld.lei.

FMI anticipează însă că anul viitor nevoile de finanţare alestatului vor pune presiune pe piaţa bancară, sumele atrase de staturmând să urce cu aproximativ 34%.

Dacă anul trecut bancherii spuneau că statul absoarbe toatelichidităţile, concurând sectorul privat, situaţia s-a maischimbat.

În septembrie creditul guvernamental s-a redus cu 0,8%, însăfaţă de acelaşi interval de anul trecut s-a înregistrat o creşterede 16,7% în termeni reali, mai temperată comparativ cu ritmurile depână la 60% atinse în primăvară.

Pentru finanţarea deficitului bugetar statul se bazează pesumele împrumutate de la FMI şi Comisia Europeană, iar situaţia afost facilitată în ultimele luni de revenirea veniturilor dupămajorarea TVA.

Băncile au în portofoliu titluri de stat în valoare de aproape44 mld. lei, în timp ce creditele pentru administraţiile publicetotalizau 10 miliarde de lei.

În pofida declaraţiilor succesive ale autorităţilor care au totpromis diminuarea prezenţei statului pe piaţa bancară, creditulguvernamental nu a făcut decât să crească în salturi de la untrimestru la altul şi chiar de la o lună la alta. Emisiuni detitluri de stat, credite luate de ministere sau de primării,obligaţiuni emise de municipalităţi au tot crescut.

Ce anticipează FMI

FMI crede că nici anul viitor creditul privat nu se va dezgheţacu adevărat, anticipând o creştere a soldului de numai 6,6%, faţăde o estimare de aproape 9% în 2010.

Potrivit evaluărilor instituţiei financiare internaţionale,nevoile de finanţare ale statului vor continua să pună presiune pepiaţa bancară, creditul guvernamental urmând să urce cu aproximativ34% în 2011, după ce anul acesta ar urma să consemneze o majorarede 12,4% faţă de 2009.

Cu alte cuvinte, experţii Fondului se aşteaptă ca finanţărilepentru companii private şi persoane fizice să încetinească în 2011,în loc să prindă viteză. În schimb, va accelera tot creditulcontractat de stat sub diferite forme.

La sfârşitul anului viitor creditul guvernamental ar urma săajungă la 77,6 mld. lei (18,5 mld. euro), mai mare de peste patruori faţă de nivelul din 2008, când criza încă nu pusese marepresiune pe nevoile de finanţare a deficitului bugetar.

În acelaşi timp, soldul creditului privat este estimat să ajungăla 232 mld. lei (55,5 mld. euro) în 2011, nivel mai mare cu 16,5%faţă de decembrie 2008. Oricum, previziunile FMI arată că nici în2010 nu s-a putut vorbi despre îngheţarea creditului pentrucompanii şi persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO