Bănci și Asigurări

Plăţile de facturi prin debit direct au făcut un pas înapoi, scăzând cu 9%

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

03.09.2014, 00:00 273

Volumul tranzacţiilor prin debit direct, în principal plăţi de facturi efectuate lunar de bancă pe baza unui contract de mandat semnat anterior cu clientul, a scăzut cu 9% anul trecut şi a ajuns la 5,5 miliarde de lei (1,2 mld. euro), potrivit datelor publicate de BNR. Aceasta este prima scădere din ultimii trei ani şi reprezintă practic un semnal de saturare a acestui segment de piaţă. Volumul tranzacţiilor de debit direct aproape se dublase între 2010 şi 2012, când ajunsese la un vârf de 6 mld. lei.

Clienţii ajunseseră să apeleze la serviciile de debit într-un număr mai mare în anii anteriori pe măsură ce băncile dezvoltaseră parteneriate cu furnizorii de utilităţi sau cei de servicii de telecomunicaţii pentru plata automată a facturilor. Serviciul de debit direct presupune existenţa unui contract de mandat prin care banca este împuternicită de client să retragă lunar din disponibilul aflat în contul curent suma necesară plăţii facturilor de energie, apă, telefon sau internet. Şi multe rate la credite sunt plătite în prezent prin debit direct.

Dacă valoarea tranzacţiilor s-a redus anul trecut, numărul tranzacţiilor de debit direct a continuat să crească şi a ajuns la 7,9 milioane de tranzacţii. Valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 700 de lei, faţă de 850 de lei în anul anterior. Faţă de 2010, valoarea medie a unei tranzacţii este de trei ori mai mică, ceea ce reprezintă un bun indicator al restrângerii consumului populaţiei în perioada de criză.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO