Bănci și Asigurări

Plăţile pentru vătămări corporale au urcat la 17% din despăgubirile pe RCA

Autor: Anelis Baciu

30.08.2012, 00:06 292

Companiile de asigurări au plătit anul trecut despăgubiri pentru vătămări corporale şi daune morale produse ca urmare a accidentelor de circulaţie de 269 milioane de lei (63 mil. euro), de aproape 2,5 ori mai mult decât în 2010, potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Daunele materiale au deţinut şi în 2011 cea mai mare pondere din totalul despăgubirilor plătite, 83%, comparativ cu doar 17%, cât reprezentau daunele pentru vătămările corporale. Totuşi valoarea daunelor materiale înregistrate pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) a fost de1,3 miliarde de lei (315 mil. euro), în scădere cu circa 10%. Volumul plăţilor pentru daunele morale şi vătămările corporale este semnificativ mai mic decât cel raportat în ţările vestice din cauza faptului că românii solicită de obicei despăgubiri doar pentru pagubele produse autoturismelor.

Totuşi, creşterea cheltuielilor cu daunele are putea avea ca efect majorarea preţului poliţelor RCA, şoferii fiind nevoiţi să plătească prime mai mari pentru această categorie de asigurări. Potrivit datelor companiilor de asigurări, cea mai mare despăgubire achitată anul trecut pe o poliţă RCA a fost de circa un milion de euro. Limita de despăgubire pentru vătămări corporale stabilită prin lege a fost de 3,5 mil. euro anul trecut, iar din 2012 a urcat la 5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO