Bănci și Asigurări

Plătiţi cu 15.000 de euro pe lună, membrii boardului ASF au asistat pasiv la falimentul City Insurance, companie cu venituri de 400 milioane de euro. Cine răspunde de ignoranţa/indolenţa ASF din cazul City Insurance, care deţine 45% din piaţa RCA, cu 3 milioane de poliţe vândute? Vor da înapoi salariile de zeci de mii de euro membrii Consiliului ASF şi directorii de sub ei?

Plătiţi cu 15.000 de euro pe lună, membrii boardului...

Autor: Mircea Nica

08.09.2021, 20:24 9597

Consiliul ASF a aşteptat, într-un mod halucinant, ca un investitor fantomă, un fond de investiţii din Olanda despre care nimeni nu ştia nimic, să vină cu 150 mil. euro la capitalul City Insurance.

Incompetenţa şi numirile politice de la vârful ASF şi-au arătat roadele. Deşi era de mult evident că nimeni nu va salva City Insurance, o schemă Ponzi de făcut bani din primele încasate de la românii care vor asigurări RCA cât mai ieftine, membrii boardului ASF şi directorii de sub ei, majoritatea fără studii de specialitate şi expertiză în domeniul asigurărilor, au tot lungit situaţia şi au ajuns într-o fundătură în care avem de a face cu cel mai mare faliment al pieţei de asigurări, mai mare decât al Astra Asigurări.

Este de fapt rodul numirilor politice la vârful instituţiilor de supraveghere, aşa cum a fost recent numită fostul premier al României, Viorica Dăncilă, în BNR.

City Insurance, cel mai mare asigurător de pe piaţa locală,cu venituri din prime brute subscrise de 400 mil. euro în 2020 şi 3 milioane de poliţe vândute, aşteaptă decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), după ce acţionarul i3CP Holdings nu a adus cei 150 mil. euro ceruţi de ASF pentru restabilirea cerinţei de capital minim, potrivit informaţiilor transmise de ASF.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societăţii nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acţiunilor subscrise de către acţionarul minoritar i3CP Holding BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerinţele privind resta­bilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021“, a transmis ieri ASF.

Dacă nu se va ajunge la o soluţie şi acţionarii nu vor aduce banii necesari pentru restabilirea condiţiilor de capital minim, City Insurance riscă să devină al patrulea faliment de pe piaţa locală a asigurărilor, după falimentele Astra Asigurări din august 2015, Carpatica Asig din iulie 2016 şi CertAsig din iunie 2020. Unele surse vorbesc în piaţa asigurărilor că decizia de a retrage licenţa City Insurance ar fi stabilită, dar este nevoie de timp pentru elaborarea tuturor documentelor pentru a nu exista loc de atacare în instanţă. De asemenea, suma de 150 mil. euro reprezintă doar cerinţa pentru a restabili capitalul minim, dar, de fapt, necesarul de capital, care reprezintă daune de plată ale companiei, ar fi de peste 300 mil. euro, conform surselor citate.

Oficial, Consiliul ASF a transmis ieri că „va analiza situaţia şi va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale.“

Falimentul City insurace, liderul pieţei asigurărilor şi cel mai mare jucător pe segmentul RCA, cu o cotă de piaţă de aproape 45%, ar putea readuce şocul creat de falimentele din anii trecuţi, respectiv cele ale Astra Asigurări şi Carpatica Asig, dar de această dată amploarea ar fi de patru ori mai mare.

"Buboiul City" a fost tot timpul acoperit de ASF. Astfel, în ultimii ani, City Insurance a înregistrat creşteri semnificative ale primelor brute subscrise, ajungând la finalul anului 2020 la 2,3 miliarde de lei.

Mai mult, în primul trimestru din 2021, compania a înregistrat o nouă creştere a subscrierilor de 20,1%, până la 648,6 mil. lei. Din punctul de vedere al profitabilităţii, anul 2020 a adus o pierdere de 23,7 mil. lei, după ce în anii anterior, City Insurance a mers aparent numai pe profit.

Întrebarea este cum a putut să meargă pe profit o companie care azi are nevoie de 300 de milioane de euro pentru a respecta criteriile de lichiditate şi solvabilitate.

Despre City Insurance s-a spus mereu că are o protecţie la nivel înalt, având în vedere că acţionarul său din spate a fost şi este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier corupt din PSD, Adrian Năstase.

Rămâne ca anchetatorii să stabilească răspunderile în acest caz. Probabil că firma va fi preluată de către ASF printr-un fond special, care va fi finanţat dintr-o taxă suplimentară pe primele de pe piaţa asigurărilor, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Astra şi Carpatica.

Este incredibil cum un şir întreg de companii de asigurări profilate pe RCA să intre în ultimii 10 ani în faliment, una câte una, la o avengură a afacerilor din ce în ce mai mare, fără ca nimeni la nivel înalt să răspundă cu adevărat.

Încep anchete, dar se uită dosarele în sertare, iar la urmă plăteşte contribuabilul sau clientul companiilor de asigurări.

Fără conivenţa autorităţior de supraveghere financiară (inclusiv BNR, care ştie tot ce mişcă în conturile bancare din România), a Oficiului de Spălare a Banilor, a ANAF, a serviciilor secrete, a ministerului public şi în general a factorilor cheie de la cel mai înalt nivel din sectorul financiar-bancar, astfel de catastrofe financiare în asigurări nu s-ar fi putut întâmpla. City Insurance are 20% din piaţa asigurărilor şi căderea sa este pentru piaţa asigurărilor ca şi cum ar da mâine faliment pe piaţa bancară prima bancă din România.

 

Va intra în faliment City Insurance, cel mai mare asigurător de pe piaţa locală, cu o cotă de peste 20%, sau încă mai există o salvare?

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară va analiza situaţia de fapt şi va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale, au transmis ieri reprezentanţii ASF, după ce la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile City Insurance nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acţiunilor susbcrise de către noul acţionar I3CP Holding.

City Insurance, liderul întregii pieţe a asigurărilor din România şi liderul pieţei RCA, cu subscrieri de peste  500 mil euro, care operează sub administrarea temporară a Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) din iunie, nu a primit banii pentru majorarea de capital, de 150 mil. euro, de la investitorul olandez I3CP, care a subscris la capitalul social al asigurătorului toate acţiunile nou emise pentru această majorare, potrivit informaţiilor transmise ieri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societăţii nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acţiunilor subscrise de către acţionarul minoritar I3CP Holding BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerinţele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021“, a transmis ieri ASF. Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale, Consiliul ASF va analiza situaţia de fapt şi va lua deciziile care se impun, mai spune ASF.

Dacă nu se va ajunge la o soluţie şi acţionarii nu vor aduce banii necesari pentru restabilirea condiţiilor de capital minim, City Insurance riscă să devină al patrulea faliment de pe piaţa locală a asigurărilor, după falimentele Astra Asigurări din august 2015, Carpatica Asig din iulie 2016 şi CertAsig din iunie 2020.

Unele surse vorbesc în piaţă că decizia de a retrage licenţa City Insurance este luată, dar se mai aşteaptă elaborarea tuturor documentelor pentru a nu exista loc de atacare în instanţă. Iar „gaura“ la City ar fi estimată la 320 mil. euro. „Cam acesta ar fi necesarul, daune de plată. Suma de 150 mil. euro era doar pentru îndeplinirea condiţiilor de SCR şi MCR, dar criteriul de lichiditate nu îl îndeplineau“, a menţionat o sursă care a droit să-şi păstreze anonimatul.

În luna aprilie a acestui an, City Insurance a anunţat că acţionarul companiei, grupul Vivendi Interna­tional, a încheiat un acord cu I3CP Holdings pentru vânzarea întregului său pachet de acţiuni. La acea dată, se preconiza că tranzacţia se va finaliza în trimestrul 3 al anului 2021.

La adunarea generală din iulie, acţionarii City Insurance au aprobat emiterea a 738 mil. acţiuni, cu o valoare nominală de 1 leu, respectiv o valoare totală de 738 mil. lei (150 mil. euro). Data limită pentru subscriere era 25 august.

Compania olandeză I3CP, care are activitate în asigurări, reasigurări, asset management şi fintech-uri, a anunţat că a subscris pe 25 august la capitalul social al City Insurance toate acţiunile nou emise pentru majorarea de capital aprobată de acţionarii asigurătorului român în luna iulie. Şi compania olandeză urma să vină şi cu banii, ceea ce nu s-a întâmplat.

City Insurance a avut o evoluţie spectaculoasă pe piaţa asigurărilor, ajungând de la un volum al subscrierilor de câteva zeci de mil. lei, până la peste 2 mld. lei în ultimii 10 ani. Ritmurile de creştere a primelor subscrise sunt semnificative, în fiecare an fiind de două cifre, ba chiar duble sau triple în unele cazuri.

Urmărind ascensiunea companiei, se observă că City Insurance şi-a bazat strategia pe o cotă semnificativă din piaţa RCA, pe care a reuşit să o capteze după falimentele Astra şi Carpatica.

Asigurătorul oferea cel mai ieftin preţ la poliţele RCA pentru a putea atrage cât mai mulţi clienţi, în prezent piaţa RCA fiind dominată de City Insurance, dar şi de Euroins, care în aceeaşi măsură a reuşit să preia o bună parte din piaţa RCA.

De-a lungul timpului, RCA-ul a fost un subiect controversat şi delicat pentru toţi jucătorii pieţei. În acelaşi timp, acest segment este caracterizat printr-un singur cuvânt, pierdere. Este cunoscut faptul că zona asigurărilor RCA aduce pierderi pentru jucătorii care activează pe acest segment. Prin urmare, după o perioadă lungă de timp în care zona RCA-ului a creat probleme atât pentru asigurători, cât şi pentru asiguraţi, din cauza întârzierilor la plată a daunelor, primele semne mai vizibile ale unei deteriorări situaţiei la principalul asigurător RCA a început încă din anul 2019.

În a doua parte a anului 2019, City Insurance a fost într-o dispută cu Asociaţia Societăţilor de Service Autor Independente (ASSAI) prin care atât capacitatea de a-şi plăti datoriile, cât şi solvabilitatea companiei au fost puse sub semnul întrebării. Cu toate acestea, răspunsul ASF la acea vreme a fost că City Insurance era stabilă din punctul de vedere al indicatorilor de solvabilitate.

Ulterior, compania a fost amendată cu 50.000 de lei pentru plata cu întârziere a despăgubirilor şi transmiterea cu întârziere a dosarelor de daună, dar şi efectuarea cu întârziere a constatărilor. După aceea, până la finalul anului 2020, City Insurance a fost sancţionată de către ASF cu amenzi cumulate de 4,4 mil. lei, din care 3,8 mil. lei a fost amenda cumulată pentru membrii Directoratului şi Consiliului de Suprveghere al companiei.

Seria sancţiunilor nu s-a oprit aici, iar la începutul lunii iunie 2021, City Insurance a primit cea mai mare lovitură din partea ASF. După ce compania anunţase în luna aprilie a anului 2021 încheierea unui acord cu I3CP Holdings pentru vânzarea întregului pachet de acţiuni, ASF a demarat acţiuni de verificare a City Insurance, ceea ce a dus la amenzi cumnulate record de 10,9 mil. lei, suspendarea managementului şi trecerea sub administrarea temporară a FGA.

Din suma record cu care a fost mendată compania, fiecare membru al Directoratului şi Consiliului de Supraveghere al City Insurance a fost amendat cu 1 mil. lei fiecare, ajungând la o valoare cumulată a amenzilor doar pentru managementul companiei de 8 mil. lei.

După ultimele sancţiuni impuse de către ASF, City Insurance avea obligaţia de a-şi majora capitalul cu 150 mil. euro pentru a putea întruni condiţiile minime de capital, în termen de trei luni, altfel următorul pas legal ar fi retragerea autorizaţiei de funcţionare, însemnând falimentul companiei.

Deşi acţionarul minoritar I3CP s-a angajat să aducă banii necesari pentru restabilirea condiţiilor de capital minim, până la termenul limită, acest lucru nu s-a întâmplat.

City Insurance a ajuns la finalul primelor trei luni din 2021 la un volum al primelor brute subscrise de 648,6 mil. lei, cu 20,1% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. La finalul anului 2020, compania înregistrase un volum al subscrierilor de 2,3 mld. lei, cu 20,1% mai mult faţă de anul 2019.

City Insurance este sigura companie care nu e afiliată unui grup internaţional, fiind susţinută până la tranzacţia cu I3CP de grupul Vivendi International, companie în spatele căreia ar fi omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase. Din punctul de vedere al profiatiblităţii, compania a înregistrat o pierdere de 23,7 mil. lei la finalul anului 2020, faţă de profitul net obţinut în 2019 de peste 40 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO