• Leu / EUR4.9423
  • Leu / GBP5.8196
  • Leu / USD4.6194
Bănci și Asigurări

Poliţia Română, CERT-RO şi ARB au demarat o campanie de prevenire a fradudelor online. Atacatorii ţintesc atât cumpărătorii de pe site-uri de anunţuri generaliste, cât şi vânzătorii din platforme

Poliţia Română, CERT-RO şi ARB au demarat o campanie de prevenire a fradudelor online. Atacatorii ţintesc atât cumpărătorii de pe site-uri de anunţuri generaliste, cât şi vânzătorii din platforme

Autor: Mircea Nica

02.03.2021, 15:18 166

Poliţia Română, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) au lansat o campanie de conştientizare a fraudelor online, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii ARB.

“Se recomandă persoanelor care Au postat anunţui de vânzare pe site-uri să nu comunice datele de pe car, acestea fiind confidenţiale şi folosite exclusiv pentru achiziţii şi nu pentru încasări. Utilizatorii sunt sfătuiţi să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacţie”, au transmis reprezentanţii ARB.

Mecanismul de fraudă utilizat este unul dual, iar atacatorii ţintesc atât cumpărătorii, cât şi vânzătorii platformelor. Metoda de atac implică contactarea utilizatorilor şi redirecţionarea lor către alte soluţii de tip chat, de regulă WhatsApp.

“Următorul pas este convingerea potenţialei victime de a furniza datele de pe card, în urma accesării unui link nelegitim transmis de atacatori. Astfel, sunt obţinute toate datele cardului, inclusiv parolele de securitate cu care efectuează o primă tranzacţie de tip transfer, care va debita contul de card al vânzătorului, iar ulterior le utilizează pentru alte tranzacţii frauduloase”, au mai explicat reprezentanţii ARB.

Utilizatorii de carduri trebuie să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informaţii de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacţionare pentru a se proteja împotriva fraudelor. De asemenea, angajaţii băncilor nu vor solicita niciodată divulgarea acestor informaţii indiferent prin ce mijloace se primeşte solicitarea

În acelaşi timp utilizatorii sunt sfătuiţi să nu furnizeze niciodată datele de acces la internet/mobile banking, să nu deschidă ataşamentele din e-mailuri necunoscute sau nesolicitate, să nu instaleze aplicaţii din surse necunoscute şi programe necertificate descărcate de pe website-uri dubioase şi să aibă instalat un program antivirus bun şi actualizat şi să actualizeze permanent sistemul de operare.

Utilizatorii ar trebui să anunţe imediat banca emitentă în cazul în care observă în browser imagini suspecte care nu corespund cu cele din paginile web ale băncii, apariţia unor ferestre pop-up, care solicită introducerea de date confidenţiale.

Poliţia Română, CERT-RO şi ARB recomandă tuturor cetăţenilor să se informeze din surse oficiale şi să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9423
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9417
Azi: 4.6194
Diferență: -0,2031
Ieri: 4.6288
Azi: 5.8196
Diferență: 0,5008
Ieri: 5.7906
Azi: 4.8107
Diferență: 0,1082
Ieri: 4.8055