Bănci și Asigurări

Ponderea plasamentelor investitorilor străini în titluri de stat româneşti a ajuns în septembrie la 17,8%. În primul semestru, ponderea era de peste 18%

Ponderea plasamentelor investitorilor străini în...

Autor: Claudia Medrega

04.12.2017, 00:06 185

♦ Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat însumau la sfârşitul primelor nouă luni din acest an aproximativ 24,6 mld. lei, iar ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă a coborât la 17,8%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Plasamentele investitorilor străini în titluri de stat româneşti sunt comparabile cu cele de la sfârşitul anului trecut, dar sunt sub nivelul din septembrie 2016. În septembrie 2016, ponderea deţinerilor nerezidenţilor era de 18,4%.

Totodată, ponderea deţinerilor nere­ziden­ţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă este mai mică faţă de cea înregistrată în prima jumătate a anului. În iunie şi iulie 2017, ponderea plasamentelor străinilor staţionase la 18,2%, iar în august a coborât la 17,4%.

Analizând structura, se observă că portofoliul de titluri de stat în lei aparţinând nerezidenţilor era în septembrie 2017 de circa 23,4 mld. lei, iar deţinerile străinilor de titluri denominate în euro emise pe piaţa internă au scăzut până la 259,4 mil. euro, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Din totalul titlurilor de stat denominate în lei, străinii aveau după primele nouă luni din 2017 o pondere de 18,1%, în scădere faţă de nivelul din prima jumătate a anului, iar deţinerile nerezidenţilor de instrumente în euro emise pe piaţa locală au coborât în septem­brie la 12,7% din totalul de 2,04 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO