Bănci și Asigurări

Ponta: România ar putea încheia alt acord cu FMI şi UE la anul

Ponta: România ar putea încheia alt acord cu FMI şi UE la anul

Autor: Razvan Voican

11.06.2012, 00:04 748

României nu i-ar strica să continue să aibă un anume tip de acord preventiv cu instituţiile financiare internaţionale, putând să-l folosească drept un "certificat de sănătate" pe care să-l prezinte pieţelor pentru a obţine finanţare, a declarat premierul Victor Ponta într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg.

Actualul acord încheiat în 2011 cu FMI şi UE - al doilea de la începutul crizei - expiră în martie 2013, iar şeful guvernului spune că România ar putea continua să folosească îndrumarea experţilor străini fără a mai împrumuta însă bani, decizia depinzând însă şi de rezultatul alegerilor parlamentare din toamnă.

România nu a tras bani din acordul semnat în 2011, dar la nevoie poate accesa circa 5 mld. euro. Prin acordul stand-by din 2009 a împrumutat 11,9 mld. euro de la FMI, 5 mld. euro de la UE şi 0,6 mld. euro de la Banca Mondială. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu afirma în prima parte a acestui an că ar fi bine ca actualul acord cu FMI să fie şi ultimul. "Cel mai bine ar fi să ieşim din acest acord, ceea ce ar însemna că lucrurile merg bine şi nu mai avem nevoie de profesor. Dacă te mai lungeşti într-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun." De altfel, el spunea şi în 2010 că n-ar fi crezut ca România să mai aibă nevoie de FMI.

Cât priveşte ţinta de adoptare a euro în 2015, Ponta admite că aceasta este probabil prea ambiţioasă. "Realist vorbind, ar trebui să luăm această dată doar ca pe o dorinţă şi nimic mai mult."

Ministrul finanţelor: Ţinta de deficit pe 2013 va fi de 2,2% din PIB

Bugetul pe anul viitor va fi construit pe o ţintă de deficit de 2,2% din PIB după standardele europene, a declarat ministrul finanţelor Florin Georgescu pentru Bloomberg.

Este prima indicaţie privind un indicator macroeconomic-cheie pentru 2013 şi în acelaşi timp reprezintă semnalul abandonării obiectivului de reducere a deficitului până la zero la anul, obiectiv avansat în noiembrie 2011 de preşedintele Traian Băsescu, când la guvernare încă era PDL.

Pe de altă parte, şeful Finanţelor a spus că guvernul vrea să menţină datoria publică sub 34% din PIB în perioada 2013-2015. În trimestrul I al acestui an ponderea datoriei publice a urcat deja la circa 39% din PIB.

Cât priveşte evoluţia economiei în acest an, Georgescu se aşteaptă la un impuls la nivelul consumului, care va creşte probabil cu 1,8% pe seama majorării salariilor din sectorul bugetar şi a restiturii contribuţiilor de sănătate colectate ilegal de la pensionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO