Bănci și Asigurări

Popa, BNR: Leul nu este supraevaluat; piaţa vede cursul la nivelul cel mai apropiat de fair value

Popa, BNR: Leul nu este supraevaluat; piaţa vede cursul la nivelul cel mai apropiat de fair value

Autor: Marius Radu - Mediafax

14.06.2011, 13:04 700

Nivelul actual al cursului de schimb nu este supraevaluat,consideră viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care arată că existăcel puţin patru bănci de investiţii în ale căror estimări cursuleste cel mai apropiat de fair value (valoarea corectă) dacă se iaîn calcul evoluţia din ultimii cinci ani.

"Am auzit aprecieri în legătura cu nivelul supraevaluat alleului. Nu cred că este vorba de aşa ceva. A calcula un curs deechilibru este extrm de greu. Avem cel puţin patru bănci deinvestiţii în ale căror estimări România se află printre 40 ţăriemergente, unde cursul este cel mai apropiat de fair value (valoreacorectă), dacă ne uităm la ultimii cinci ani de zile", a spusoficialul BNR.

Reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România audeclarat la începutul lunii iunie că moneda naţională estesupraevaluată, "cursul normal" fiind 4,7-4,8 lei/euro, arătând căaprecierea leului are efecte negative asupra exporturilor.

"Adevărul îl dă piaţa. Întotdeauna vom avea un curs pe carepiaţa îl va dicta. Ce vrea banca centrală este să nu aibă ovolatilitate excesivă. Nu ne referim nicio clipă la niveluri decurs sau intervale de curs. Ne referim la nevoia de a evita aceastăvolatilitate. O volatilitate excesivă poate să afectezeanticipaţiile", a mai spus Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO