Bănci și Asigurări

Popa, BNR: Marile grupuri bancare trebuie să fie mai atent supravegheate la ele acasă

Popa, BNR: Marile grupuri bancare trebuie să fie mai atent supravegheate la ele acasă

Autor: Liviu Chiru

05.09.2010, 23:59 47

Reglementarea băncilor tre­bu­ie să fie mai strâns corelată lanivel european, spune Cris­tian Popa, viceguvernatorul BNRresponsabil de stabi­li­tatea financiară, pentru că supraveghetoriidin ţările-gazdă, unde marile grupuri finan­cia­re sunt prezenteprin subsidiare, au o pu­tere limitată de a acţiona asupra lor.Grupu­rile străine concentrează peste 80% din acti­ve­le bancaredin România, în topul primilor ze­ce jucători din sistem fiind doardouă bănci cu capital românesc - CEC Bank şi BancaTransilvania.
"Noi am scris manualul în încercarea de a descuraja creditarea înmonedă străină, din motive macroeconomice, cât şi pentruasigu­ra­rea stabilităţii financiare. Pentru că mă­surile auafectat doar piaţa locală, nu au fost nici pe departe la fel deeficiente ca un cadru care ar fi vizat şi pieţele de origine alebăn­ci­lor-mamă", a spus Cristian Popa la un semi­nar organizat lasfârşitul săptămânii trecut cu ocazia sărbătoririi a 130 de ani dela înfiinţarea Băncii Naţionale.
Ponderea mare a creditului în valută, care se apropie de douătreimi din totalul împrumuturilor date de bănci în mediul privat, apus BNR într-o situaţie dificilă încă de la începutul crizeifinanciare. Banca cen­tra­lă a considerat în 2008 şi 2009 cătrebuie să protejeze leul în faţa presiunilor puternice dedepreciere, întrucât o creştere-şoc a cursu­lui ar fi dus ladeteriorarea rapidă a por­to­foliilor de credite, iar pe de altăparte aceasta s-ar fi transmis repede şi asupra pre­ţu­rilor deconsum. Apărarea cursului a venit însă cu costul creşteriidobânzilor la creditele în lei, tocmai într-un moment în carecre­di­ta­rea în valută secase (grupurile străine au în­chisrobinetul finanţărilor pentru sub­si­dia­rele locale), iar economiaavea nevoie de fi­nan­ţare mai mult decât oricând.
BNR a fost astfel nevoită să flexibilizeze regi­mul de ţintire ainflaţiei asumat în 2005 (care presupune dirijarea condiţiilormone­ta­re exclusiv prin rata dobânzii de politică mo­netară),acţionând când a considerat necesar şi pe piaţa valutară.
"Ţintirea inflaţiei nu s-a dovedit în criză (ca regim de politicămonetară - n. red.) mai slabă decât alte regimuri. Cadrul trebuieînsă lărgit pentru a include şi alte consi­deraţii", spune acumPopa, care are în atri­bu­ţii şi coordonarea politicii monetare,fiind artiza­nul adoptării acestui regim.
În anii de boom ai creditării, BNR a luat mai multe măsuri pentru alimita expan­siu­nea creditării în valută, mergând de la creş­terearezervelor minime obligatorii pe care băn­cile trebuie să leconstituie pentru resur­sele atrase în devize la 40%, până laim­punerea unui plafon administrativ. Astfel, cre­ditele acordateîn valută nu puteau să de­păşească de mai mult de trei ori volumulcapi­ta­lurilor proprii ale unei bănci.
Reacţia bancherilor a venit prompt, li­mitând eficacitateamăsurilor BNR. O parte din portofoliile de credite în valută aufost trans­ferate către entităţi din străinătate, iar în unelecazuri, băncile locale au făcut o sim­plă activitate deintermediere, vânzând cre­dite în numele băncilor-mamă. Astfel,vân­za­rea de credite în valută - care aveau avan­tajul unordobânzi mai mici - a continuat aproape nestingherit. În Raportulasupra stabilităţii financiare - ediţia 2010 - BNR nota că 24% dinfinanţările pentru sectorul privat provin de la creditori străinişi doar două treimi de la băncile locale.
Limitarea creditării în valută în eco­no­mi­ile emergente dinregiune a fost luată în dis­cuţie anul acesta şi de BancaEuro­pea­nă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care şi-a pro­pussă reorienteze creditarea spre mone­da locală.
Marek Belka, preşedintele Băncii Na­ţionale a Poloniei, vorbeşte deasemenea despre pericolul creditării în valută şi nece­sitatea de ao contracara.
"În Polonia, ne temem de o revenire a in­tră­rilor de capitaluri.Ce putem face? Prima linie de apărare este să avem un curs carefluctuează liber, dar apelăm şi la măsuri admi­nistrative şireglementări care să prote­je­ze sectorul bancar", spune Belka.Banca cen­trală a Poloniei aplică de asemenea re­gimul de ţintire ainflaţiei, încă de la sfârşitul anilor '90, iar în ultimii cinciani a reuşit să stabilizeze creşterea preţurilor în jurul ţinteioficiale de 2,5% anual. În aceste condiţii, polonezii au lăsatcursul să fluctueze liber, iar zlotul a înregistrat variaţiiconsiderabil mai mari decât leul în perioada de criză.
"Ce am văzut în criză a fost că doar temporar creditarea în valutăa dispărut, dar acum reapare şi luăm măsuri draconice ca să olimităm. O evaluare realistă ar fi că regimul de ţintire ainflaţiei, fără măsuri de supraveghere, nu poate preveni acumulareaunor dezechilibre într-o economie aflată în proces de convergenţă",spune Belka.
Profesorul de economie Daniel Dăianu apreciază la rândul său căasigurarea stabili­tă­ţii finan­ciare va rămâne primordială în aniiur­mători în faţa stabilităţii preţurilor.
"Sistemul financiar este supradimen­sio­nat, a extras o rentăpentru mult timp. Băncile nu mai exercită doar funcţia publicăpentru care au fost create", consideră Dăianu, care sprijină ideeaaplicării unor taxe în sistemul bancar.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO