Bănci și Asigurări

Popa, BNR: Nu avem niveluri de curs preferate, dar suntem atenţi la excesele de volatilitate

Popa, BNR: Nu avem niveluri de curs preferate, dar suntem atenţi la excesele de volatilitate

Cristian Popa, BNR: Ne uităm la viteza cu care are loc o schimbare de curs şi dacă este suţinută de fundamente. Foto: Mediafax

Autor: Razvan Voican

17.01.2013, 00:05 359

Cristian Popa, viceguvernator al BNR, a declarat ieri la conferinţa Euromoney de la Viena că Banca Naţională va continua să fie atentă la conturarea unor excese de volatilitate pe piaţa valutară.

"Suntem unul dintre jucătorii de pe piaţă, dar nu avem niveluri de curs preferate şi nici măcar intervale. Ceea ce ne interesează este să contracarăm o eventuală volatilitate excesivă. Ne uităm la viteza cu care are loc o schimbare de curs şi dacă aceasta este sus­ţi­nută de fundamente", a afirmat Popa.

Oficialul BNR a explicat din nou că BNR nu vrea o volatilitate excesivă în sensul deprecierii leului pentru că exporturile nu sunt atât de sensibile la un asemenea trend, având multe componente din import, iar în acelaşi timp o depreciere importantă pune presiune pe îndeplinirea obligaţiilor de plată ale celor cu credite în valută, putând afecta în final stabilitatea financiară din cauza impactului negativ asupra bilanţurilor băncilor.

De asemenea, o volatilitate mare în sensul aprecierii leului are un efect negativ amplificat asupra exporturilor şi nu înseamnă mare lucru pentru cei îndatoraţi în valută. Popa spune că este posibil să apară noi volatilităţi, în condiţiile în care investitorii sunt din nou entuziaşti vizavi de pieţele emergente, iar aceste volatilităţi va trebui gestionate. Leul s-a apreciat ieri cu 1,2% în faţa euro după anunţul privind includerea titlurilor de stat în indicele JP Morgan privind obligaţiunile emise de ţările emergente.

BNR a publicat miercuri un curs oficial de 4,3364 lei/euro, acesta fiind minimul ultimului an. Aprecierea leului din ultima lună şi ju­mătate a ajuns astfel la 4,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO