Bănci și Asigurări

Popa, BNR: Reducerea dobânzii de politică monetară nu este oportună

Popa, BNR: Reducerea dobânzii de politică monetară nu este oportună

Autor: Marius Radu - Mediafax

08.08.2011, 13:27 219

Reducerea dobânzii de politică monetară nu este oportună înprezent, iar banca centrală va "rezista" să nu relaxeze condiţiile,aşa cum a rezistat să nu le înăsprească, atunci când a crescut TVA,a declarat luni viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Ideea centrală este că la fel cum am rezistat în condiţiile încare se putea vorbi de o modificare în creştere a dobânzii depolitică monetară rezistăm acum şi spunem că nu este oportună orelaxare a dobânzii de politică monetară", a spus Popa.

El a evitat să spună când ar putea avea loc o modificare a rateidobânzii de politică monetară.

"Iată că marea noastră teamă că vor fi efecte de runda a douatransmise prin salarii nu s-a întâmplat. Putem vedea cevaînrăutăţire la anticipaţii, dar nu sunt efecte de runda a douacuprinse. Deci este nevoie să aşteptăm. Nu va fi, repet, o ieşiredin bază ca efect statistic al acestui impact al preţului de TVAnumai în iulie pentru că mulţi producători şi comercianţi auaplicat treptat creşterea TVA. (...) La fel o să vedem o ieşire dinbază treptată, probabil mai concentrată în luna iulie", a mai spusPopa.

BNR a menţinut, săptămâna trecută, rata dobânzii de politicămonetară la 6,25% pe an, precum şi nivelul rezervelor minimeobligatorii aplicate pasivelor în lei şi în valută aleinstituţiilor de credit, decizii anticipate de analiştiifinanciar-bancari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO