Bănci și Asigurări

Popa, BRD: Nu e normal ca austriecii sa-si translateze problemele spre noi

Popa, BRD: Nu e normal ca austriecii sa-si translateze problemele spre noi
02.03.2009, 18:23 107

Mediile financiare si de business din Romania au trecut de la o euforie totala la o isterie a riscului alimentata de exagerari ale unor analisti straini si anumitor responsabili bancari sau guvernamentali, afirma Sorin Popa, 44 de ani, director general adjunct al BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata.
"Din pacate, spirala negativista ii prinde pe tot mai multi manageri si antreprenori. Trebuie mult calm, trebuie sa revada bugetele si sa trateze 2009 ca pe un an asumat de criza, insa nu catastrofal", a declarat Popa intr-un interviu acordat ZF.
El considera ca se exagereaza foarte mult amploarea efectelor crizei. "Am trecut dintr-un bubble de exuberanta intr-un bubble de neincredere, de teama uriasa fata de risc. Vedem risc in orice si practic nu mai stim sa apreciem riscul."
Pe langa rapoartele pesimiste ale unor analisti, bancherul sustine ca atmosfera de panica din ultima vreme a fost alimentata de actiunile unor oficiali si bancheri austrieci.
"Nu mi se pare normal demersul austriac de a agita spectrul problemelor pe care le-ar avea Romania si de a cere bani de la statul roman. Daca exista probleme de management la ei, sa le rezolve, nu sa incerce sa le translateze spre noi. Din pacate, recentul turneu regional al ministrului austriac de finante nu a facut decat sa creeze panica in mod gratuit pentru ca din cauza declaratiilor sale si ale unor bancheri, investitorii chiar au inceput sa se teama. Nu trebuie uitat ca mare parte din bunastarea lor a venit si vine din aceasta regiune." Bancherul considera ca perceptia de risc creata in afara ar putea fi temperata prin actiuni de lobby mai curajoase din partea Guvernului si a BNR, precum si prin masuri si proiecte concrete pe care Guvernul ar trebui sa le anunte.
El nu vede motive de ingrijorare in tendinta de crestere a ponderii creditelor neperformante.
"Incercam solutii pentru a diminua sarcina lunara a rambursarii creditelor de catre persoanele fizice sau companiile in dificultate, continuam sa finantam firmele, dar finantam ce este finantabil, nu orice. Nu abdicam de la acest principiu de baza. Preluam cu atentie clienti care nu mai pot fi finantati de alte banci."
In acelasi timp, admite ca sistemul bancar trebuie sa rezolve problema dobanzilor mari la credite determinate de "nebunia cresterii dobanzilor la depozite". "Daca nu temperam dobanzile la depozite, nu putem avea dobanzi corecte la credite, pe un format de cost acceptabil pentru clienti."
Popa sustine ca aceasta a fost generata de presiunea firmelor de stat sau private cu lichiditati importante care obtin dobanzi mari de la bancile care au nevoie de lichiditati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO