• Leu / EUR4.7480
  • Leu / GBP5.4269
  • Leu / USD4.1981
Bănci și Asigurări

Popeci Utilaj Greu ia 5 mil. euro de la UE pentru utilaje

Popeci Utilaj Greu din Craiova, un producator de masini-unelte si echipamente pentru industriile siderurgica, metalurgica sau de prelucrare a lemnului, va primi o finantare europeana de 5 mil. euro pentru modernizari si achizitionarea de utilaje si tehnologie.

"Noi ne modernizam tot timpul si avem un plan investitional pe termen lung. Vrem sa dublam capacitatea de productie pentru utilaje grele: masini-unelte grele, utilaj minier, utilaje energetice, metalurgice", spune Constantin Popeci, directorul general al companiei.

Popeci Utilaj Greu este una dintre cele 28 de intreprinderi mari si a fost selectata sa primeasca finantare europeana de pana la 5 mil. euro. Proiectul a fost depus in cadrul Programului Operational Sectorial de Cresterea a Competitivitatii Economice (POS CCE) in 2008, iar contractul cu Ministerul Economiei a fost semnat la inceputul acestui an. "Dosarul, care a fost intocmit cu ajutorul unei firme de consultanta, a avut 450 de pagini. Investitia va cuprinde achizitionarea de instalatii pentru automatizarea si modernizarea echipamentelor existente in cadrul firmei, instalatii de modernizare si licenta pentru soft aferenta comenzilor numerice, instalatii de protectie a mediului, aparate de masura si control al calitatii si alte cheltuieli neeligibile".

Proiectul, care are o valoare totala de peste 10,2 mil. euro, va fi implementat in mai multe etape pe o durata de trei ani de zile, in acest moment fiind in derulare etapa de achizitii publice. "In contract perioada de implementare este prevazuta la trei ani, insa noi ne-am propus sa finalizam investitiile in doi ani. Prima etapa vrem sa o finalizam pana la sfarsitul anului, a doua pana la jumatatea lui 2011, iar ultimele achizitii vrem sa le facem pana cel tarziu in prima parte a lui 2012. Credem ca nu va fi necesar sa apelam la credite, vrem sa ne autofinantam investitiile." Compania a rulat in 2008 afaceri de peste 16,7 mil. euro si are 620 de angajati. Conform contractului, compania trebuie sa mai angajeze 120 de persoane.

Popeci Utilaj Greu face parte din grupul de firme Popeci controlate de Constantin si Calin Popeci, grup din care mai fac parte Popeci Utilaj Minier, Popeci Auto si Popeci Motors. Grupul a rulat anul trecut afaceri de circa 90 mil. euro conform declaratiilor directorului general.

Intreprinderile mari pot sa depuna proiecte pana la sfarsitul lui mai pentru a obtine finantare europeana de pana la 5 mil. euro pentru crearea sau modernizarea unei unitati de productie (fabrica, sectie, instalatie) sau achizitia de instalatii si echipamente. Suma totala alocata este de 110 mil. euro.

Cine ia banii:

Compania: Popeci Utilaj Greu, Craiova

Obiect de activitate: producator de masini-unelte si echipamente pentru industria siderurgica, metalurgica, de prelucrare a lemnului, energetica

Suma primita de la UE: 5 mil. euro

Valoarea totala a proiectului: 10,2 mil. euro

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7480
Diferență: 0,1667
Ieri: 4.7401
Azi: 4.1981
Diferență: 0,313
Ieri: 4.1850
Azi: 5.4269
Diferență: 0,3217
Ieri: 5.4095
Azi: 4.1805
Diferență: 0,2206
Ieri: 4.1713