Bănci și Asigurări

Populaţia a preferat economiile în valută în luna martie, deşi leul se aprecia

Autor: Ovidiu Tempea

27.04.2011, 14:09 124

Economiile populaţiei în lei au scăzut în martie cu 0,3%, întimp ce depozitele în valută ale gospodăriilor exprimate în euro auavut un avans de circa 1%, creştere mai accelerată decât în primeledouă luni, deşi moneda naţională intrase pe un trend de apreciereîncă de la începutul anului.

Potrivit datelor Băncii Naţionalea României, depozitele în valută ale populaţiei exprimate în lei auscăzut în martie cu 1,3%, la 38,8 miliarde lei (9,43 miliardeeuro), ceea ce indică o creştere în euro de aproximativ 1%, de la9,33 miliarde euro.

Evoluţii similare au fostînregistrate şi în primele două luni ale anului, când depozitele învalută exprimate în lei au arătat scăderi sub aprecierea monedeinaţionale, ceea ce înseamnă majorări ale soldurilor în euro. Leuls-a apreciat faţă de euro cu 2,4% în martie, aproape 1% înfebruarie şi 0,7% în ianuarie.

Depozitele în lei alegospodăriilor populaţiei au totalizat 65,66 miliarde lei, încreştere cu 5,8% faţă de martie 2010 (-2% la sută în termenireali).

Depozitele în lei ale persoanelorjuridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiarenemonetare) au crescut cu 0,%, până la 44,65 miliarde lei, nivel cu3,4% peste martie 2010, dar în scădere cu 4,2% în termenireali.

Depozitele în valută alerezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice(societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare),exprimate în lei, s-au diminuat cu 1,5%, până la nivelul de 61,08miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută au crescut cu0,9%, până la 14,84 miliarde euro).

Comparativ cu aceeaşi lună aanului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimateîn lei au scăzut cu 1,3% (exprimate în euro, depozitele în valutăale rezidenţilor s-au diminuat cu 1,7%), în condiţiile în caredepozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în leiau crescut cu 3% (exprimate în euro, depozitele în valută alegospodăriilor populaţiei au crescut cu 2,5%).

Depozitele în valută alecompaniilor exprimate în lei s-au diminuat cu 8% (exprimate îneuro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice s-auredus cu 8,4%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO